Vyhledávání
Babicovo menu: Houbové rizoto * Cibulový koláč
V sobotu vaří na rádiu Frekvence 1 Jirka Babica! A to houbové rizoto a cibulový koláč se zakysanou smetanou. Přečtěte si jeho recepty.
HOUBOVÉ RIZOTO
- 300 gr čerstvých hub
- 2 lžíce másla
- 1 str. česneku
- 1 menší cibule
- půl sklenky bílého vína
- 350 gr risotové rýže
- půl litru zeleninového vývaru
- sůl , pepř
- zelená petrželka
Houby nožem očistíme a nakrájíme na plátky. Na lžíci másla osmahneme najemno nakrájenou cibuli a česnek . Přidáme nakrájené houby a 5 minut dusíme. Mezitím rýži propereme. Přidáme k houbám a restujeme společně. Zalijeme deckou bílého suššího vína a mícháme.
Zalijeme půlkou vývaru a pořád mícháme a postupně vývar doléváme. Ke konci osolíme a opepříme a vmícháme nakrájenou zelenou petrželku. Po 20 až 25 minutách je hotovo.
CIBULOVÝ KOLÁČ SE ZAKYSANOU SMETANOU
- 400 g hladké mouky
- 200 ml vody
- 1 vejce
- 1/2 kostky droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžíce másla
Náplň:
- 1,5 kg cibule
- 400 g slaniny
- 800 ml kysané smetany
- sůl, pepř, kmín
- lžička sladké mleté papriky
Mouku dáme do mísy, utvoříme důlek, do důlku vyklepneme vejce, nalijeme vlažnou vodu, nadrolíme kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a špetku soli a pomalu vmícháváme do mouky. Těsto důkladně propracujeme rukou, až je hladké. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, aby zdvojnásobilo objem.
Mezitím oloupeme cibuli, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Na větší pánvi nebo v hrnci osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme nakrájenou cibuli, opékáme do sklovata, osolíme, opepříme, přidáme lžičku sladké mleté papriky a mletý kmín, zalijeme zakysanou smetanou. Promícháme a stáhneme.
Plech vymažeme máslem. Těsto vyválíme na plech, zvedneme okraje těsta na 2 cm. Na těsto rozprostřeme cibulovou směs a dáme do předehřáté trouby na 180 st. na 30 minut . Koláč podáváme vlažný s burčákem.