Babicovo menu: Houbové rizoto * Cibulový koláč

5. září 2015·Jídlo a pití·Redakce

V sobotu vaří na rádiu Frekvence 1 Jirka Babica! A to houbové rizoto a cibulový koláč se zakysanou smetanou. Přečtěte si jeho recepty.

HOUBOVÉ RIZOTO

  • 300 gr čerstvých hub
  • 2 lžíce másla
  • 1 str. česneku
  • 1 menší cibule
  • půl sklenky bílého vína
  • 350 gr risotové rýže
  • půl litru zeleninového vývaru
  • sůl , pepř
  • zelená petrželka

Houby nožem očistíme a nakrájíme na plátky.  Na lžíci másla osmahneme najemno nakrájenou cibuli a česnek . Přidáme nakrájené houby a 5 minut dusíme. Mezitím rýži propereme. Přidáme k houbám a restujeme společně. Zalijeme deckou bílého suššího vína a mícháme.

Zalijeme půlkou vývaru a pořád mícháme a postupně vývar doléváme. Ke konci osolíme a opepříme a vmícháme nakrájenou zelenou petrželku. Po 20 až 25 minutách je hotovo.

CIBULOVÝ KOLÁČ SE ZAKYSANOU SMETANOU

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce másla

Náplň:  

  • 1,5 kg cibule
  • 400 g slaniny
  • 800 ml kysané smetany
  • sůl, pepř, kmín
  • lžička sladké mleté papriky

Mouku dáme do mísy, utvoříme důlek, do důlku  vyklepneme vejce, nalijeme vlažnou  vodu, nadrolíme kvasnice, přidáme půl lžičky cukru  a špetku soli a pomalu vmícháváme  do mouky. Těsto důkladně propracujeme rukou, až je hladké. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, aby zdvojnásobilo objem.

Mezitím oloupeme cibuli, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Na větší pánvi nebo v hrnci osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme nakrájenou cibuli, opékáme do sklovata, osolíme, opepříme, přidáme lžičku sladké mleté papriky a mletý kmín, zalijeme zakysanou smetanou. Promícháme a stáhneme.

Plech vymažeme máslem. Těsto vyválíme na plech, zvedneme okraje těsta na 2 cm. Na těsto rozprostřeme cibulovou směs a dáme do  předehřáté trouby na 180 st. na 30 minut . Koláč  podáváme vlažný s burčákem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme