Babicovo menu: Mletá koule s paprikou + Chleba na klacku s česnekem

7. června 2015·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica také během prvního červnového víkendu vaří na rádiu Frekvence 1! Nedělní menu se skládá z jídel: Mletá koule s paprikou na grilu a Chleba na klacku s medvědím česnekem.

MLETÁ KOULE S PAPRIKOU NA GRILU

Potřebujete:

  • 1 kg mletého masa
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, chilli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce mouky
  • 2 rohlíky
  • 2 str. česneku
  • 1 cibule
  • 4 bílé papriky
  • 100 gr čedaru
  • 100 gr slaniny

Mleté maso smícháme s 2 vejci, přidáme nakrájenou cibuli, mačkaný česnek, 1 lžíci mouky, dva namočené vymačkané rohlíky. Dochutíme solí, pepřem a římským kmínem.

Papriky  zbavíme jader a naplníme  čedarem  a přepůlíme. Z masa si připravíme 8 porcí, v každé uděláme důlek, do nějž dáme přepůlenou plněnou papriku a tu masem obalíme. Masovou kouli poté zabalíme do plátků slaniny.

Dáme na gril, ne na přímý oheň a pomalu opékáme. Ideální je použít hliněnou misku.

CHLEBA NA KLACKU S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Potřebujete:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml teplého mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce oleje
  • hrst medvědího česneku
  • slanina
  • cibule
  • česnek
  • olivy

2 hrnky hladké mouky smícháme s 1 balením sušeného droždí, lžičkou cukru, 2 lžícemi oleje a 300 ml teplého mléka a půl lžičkou soli. Necháme nejlépe pomocí háku v elektrickém mixeru propracovat v těsto do hladka tak, aby se nelepilo. Nakonec přidáme překrájený medvědí česnek.

Těsto necháme 20 minut na teplém místě a rozdělíme ho na 12 částí.Kousky vyválíme na 20 cm dlouhé válečky a necháme 10 minut odpočinout. Vezmeme klacek a na špičku váleček spirálově namotáme .

Opékáme asi 20 cm nad ohněm zhruba 10 minut. Do chleba ještě mužeme dát například osmahnutou slaninu,cibuli ,česnek ,nakrájené olivy a podobně.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme