Vyhledávání
Babicovo menu: Mletá koule s paprikou + Chleba na klacku s česnekem
Jirka Babica také během prvního červnového víkendu vaří na rádiu Frekvence 1! Nedělní menu se skládá z jídel: Mletá koule s paprikou na grilu a Chleba na klacku s medvědím česnekem.
MLETÁ KOULE S PAPRIKOU NA GRILU
Potřebujete:
- 1 kg mletého masa
- 2 vejce
- sůl, pepř, chilli
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce mouky
- 2 rohlíky
- 2 str. česneku
- 1 cibule
- 4 bílé papriky
- 100 gr čedaru
- 100 gr slaniny
Mleté maso smícháme s 2 vejci, přidáme nakrájenou cibuli, mačkaný česnek, 1 lžíci mouky, dva namočené vymačkané rohlíky. Dochutíme solí, pepřem a římským kmínem.
Papriky zbavíme jader a naplníme čedarem a přepůlíme. Z masa si připravíme 8 porcí, v každé uděláme důlek, do nějž dáme přepůlenou plněnou papriku a tu masem obalíme. Masovou kouli poté zabalíme do plátků slaniny.
Dáme na gril, ne na přímý oheň a pomalu opékáme. Ideální je použít hliněnou misku.
CHLEBA NA KLACKU S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
Potřebujete:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 300 ml teplého mléka
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- hrst medvědího česneku
- slanina
- cibule
- česnek
- olivy
2 hrnky hladké mouky smícháme s 1 balením sušeného droždí, lžičkou cukru, 2 lžícemi oleje a 300 ml teplého mléka a půl lžičkou soli. Necháme nejlépe pomocí háku v elektrickém mixeru propracovat v těsto do hladka tak, aby se nelepilo. Nakonec přidáme překrájený medvědí česnek.
Těsto necháme 20 minut na teplém místě a rozdělíme ho na 12 částí.Kousky vyválíme na 20 cm dlouhé válečky a necháme 10 minut odpočinout. Vezmeme klacek a na špičku váleček spirálově namotáme .
Opékáme asi 20 cm nad ohněm zhruba 10 minut. Do chleba ještě mužeme dát například osmahnutou slaninu,cibuli ,česnek ,nakrájené olivy a podobně.