Babicovo menu: Myslivecká roláda * Dušená kedlubna

10. října 2015·Jídlo a pití·Redakce

V sobotu vaří na rádiu Frekvence 1 Jirka Babica! A to mysliveckou hovězí roládu a dušenou kedlubnu. Přečtěte si jeho recepty.

MYSLIVECKÁ HOVĚZÍ ROLÁDA

Připravte si:

  • 1 kg zadního hovězího masa
  • 2 lžíce hořčice
  • 200 g špeku
  • 3 cibule
  • provázek
  • olej
  • 10 ks celého pepře
  • 8 ks nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 mrkev
  • 2 plátky celeru
  • 1 petržel
  • 2 lžíce másla a 3 lžíce hladké mouky na jíšku 50 g slaniny
  • 5 nakládaných okurek
  • 2 lžíce láku z okurek
  • sůl, pepř

Maso rozřízneme tak, aby vznikl co největší plát. Naklepeme ho, osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme hořčicí, pokryjeme ho plátky špeku a kouskami 1 cibule.

Maso sbalíme do rolády a obalíme provázkem. Roládu opečeme na oleji ze všech stran, až se maso zatáhne.

Omáčka:

Na oleji orestujeme 2 cibule nakrájené najemno, až zhnědnou. Přihodíme nové koření, celý pepř, bobkový list, petržel a celer. Promícháme, zalijeme 750 ml vroucí vody, minutu povaříme a nalijeme na maso v pekáči.

Dáme péct na 200°C na 1,5 hod. Poté maso vyjmeme a zbavíme ho provázku.

Z rozehřátého másla a hladké mouky si připravíme jíšku, kterou nalijeme do výpeku a necháme povařit. Slaninu a okurky nakrájíme na drobné kousky a opečeme na suché pánvi. Omáčku propasírujeme, přidáme do ní opečenou slaninu s okurkami a zalijeme lákem z okurek.

Roládu nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou.

 

DUŠENÁ KEDLUBNA S KUŘECÍM MASEM A KRUTÓNY

Připravte si:

  • 4 kuřecí prsa
  • 2 kedlubny
  • 2 rohlíky
  • 1 jarní cibulka
  • 150 g zakysané smetany
  • olej
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř

Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je na oleji. Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a pečeme z obou stran na oleji. Přihodíme tymián a maso vyjmeme.

Na másle osmahneme kedlubny nakrájené na velmi tenké plátky, po chvíli přidáme jarní cibulku, osolíme a zalijeme zakysanou smetanou. Prohodíme, vhodíme připravené maso a servírujeme posypané připravenými krutóny.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme