BABICOVO MENU: Vepřová plec s bujonovými bramborami * Čekanka zapečená v hořčicové omáčce

20. června 2015·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica i během dalšího červnového víkendu vaří na rádiu Frekvence 1! Sobotní menu se skládá z jídel: Vepřová plec s bujonovými bramborami a Čekanka zapečená v hořčicové omáčce.

VEPŘOVÁ PLEC S BUJONOVÝMI BRAMBORAMI 

Potřebujete:

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 ks mrkve
  • půl celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 2 str. česneku
  • 2 x bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření 
  • zelená petrželka
  • čerstvý křen

V širokém hrnci dáme vařit do studené vody omytou vepřovou plec vcelku. Přidáme 2 mrkve, půl celeru, 1 petržel, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 ks bobkového listu, 4 kuličky celého pepře,  3 kuličky nového koření, osolíme a necháme pomalu vařit 1,5 – 2 hodiny. Vaříme dokud maso nezměkne. 

Měkké maso vyndáme, vývar zcedíme.

Do vývaru dáme vařit na kostky nakrájenou mrkev, celer a brambory. Vaříme do změknutí. Maso nakrájíme  nebo vidličkou natrháme na kousky, dáme do hlubokého talíře, posypeme vařenými bramborami, mrkví a celerem z vývaru. Posypeme nakrájenou zelenou petrželkou, zalijeme naběračkou vývaru a posypeme nastrouhaným čerstvým křenem.

ČEKANKA ZAPEČENÁ V HOŘČICOVÉ OMÁČCE

Potřebujeme: 

  • 2 čekanky
  • 200 g vařené šunky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla  
  • 1 lžíce hořčice
  • hrnek mléka
  • půl hrnku vývaru z čekanky
  • tenká petrželka
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 100 g eidamu 
  • pepř, sůl

Čekanku omyjeme, rozřízneme, kořenový vnitřek vyřízneme, je hořký. Dáme na minutu spařit v horké osolené vodě. Čekanku zabalíme do plátků šunky a dáme do zapékací formy. V hrnci si rozpustíme máslo, zasypeme 2 lžícemi mouky, přidáme 1 lžíci hořčice, promícháme v jíšku a zalijeme hrnkem horkého mléka a půl hrnkem z  vývaru čekanky. Promícháme a provaříme.

Přidáme nakrájenou tenkou petrželku, osolíme a opepříme a přilijeme půl lžičky  šťávy z citronu.  Omáčkou zalijeme čekanku ve formě a posypeme strouhaným eidamem. Dáme zapéci do trouby na 10 minut na 220 stupňů.

Jako příloha je vhodná rýže nebo brambory.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme