Vyhledávání
BABICOVO MENU: Vepřová plec s bujonovými bramborami * Čekanka zapečená v hořčicové omáčce
Jirka Babica i během dalšího červnového víkendu vaří na rádiu Frekvence 1! Sobotní menu se skládá z jídel: Vepřová plec s bujonovými bramborami a Čekanka zapečená v hořčicové omáčce.
VEPŘOVÁ PLEC S BUJONOVÝMI BRAMBORAMI
Potřebujete:
- 1 kg vepřové plece
- 3 ks mrkve
- půl celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 str. česneku
- 2 x bobkový list
- 4 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- zelená petrželka
- čerstvý křen
V širokém hrnci dáme vařit do studené vody omytou vepřovou plec vcelku. Přidáme 2 mrkve, půl celeru, 1 petržel, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 ks bobkového listu, 4 kuličky celého pepře, 3 kuličky nového koření, osolíme a necháme pomalu vařit 1,5 – 2 hodiny. Vaříme dokud maso nezměkne.
Měkké maso vyndáme, vývar zcedíme.
Do vývaru dáme vařit na kostky nakrájenou mrkev, celer a brambory. Vaříme do změknutí. Maso nakrájíme nebo vidličkou natrháme na kousky, dáme do hlubokého talíře, posypeme vařenými bramborami, mrkví a celerem z vývaru. Posypeme nakrájenou zelenou petrželkou, zalijeme naběračkou vývaru a posypeme nastrouhaným čerstvým křenem.
ČEKANKA ZAPEČENÁ V HOŘČICOVÉ OMÁČCE
Potřebujeme:
- 2 čekanky
- 200 g vařené šunky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hořčice
- hrnek mléka
- půl hrnku vývaru z čekanky
- tenká petrželka
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 100 g eidamu
- pepř, sůl
Čekanku omyjeme, rozřízneme, kořenový vnitřek vyřízneme, je hořký. Dáme na minutu spařit v horké osolené vodě. Čekanku zabalíme do plátků šunky a dáme do zapékací formy. V hrnci si rozpustíme máslo, zasypeme 2 lžícemi mouky, přidáme 1 lžíci hořčice, promícháme v jíšku a zalijeme hrnkem horkého mléka a půl hrnkem z vývaru čekanky. Promícháme a provaříme.
Přidáme nakrájenou tenkou petrželku, osolíme a opepříme a přilijeme půl lžičky šťávy z citronu. Omáčkou zalijeme čekanku ve formě a posypeme strouhaným eidamem. Dáme zapéci do trouby na 10 minut na 220 stupňů.
Jako příloha je vhodná rýže nebo brambory.