Babicovy recepty: Balkánský džuveč, chorvatský ajvar, mletý steak na chlebu, pomázanka z ovčího sýru!

2. srpna 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica vařil během prvního srpnového víkendu na rádiu Frekvence 1 skvělá jídla. Mimo jiné dvě z Balkánu. Podívejte se na recepty.

BALKÁNSKÝ DŽUVEČ

Potřebujete:
1 hrnek rýže
300 g vepřového plecka
4 rajčata
2 papriky
2 cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce oleje
1 lžíci rajského protlaku
2 hrnky zeleninového vývaru
1 lžičku mleté ostré ​​červené papriky
tymián
půl sklenky červeného vína
sůl, pepř
půl hrnku zakysané smetany

Rýži důkladně omyjeme a přecedíme. Rajčata nařízneme, spaříme v horké vodě, přendáme do studené, sloupneme slupku a nakrájíme na čtvrtky.

Vepřovou plec omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Omyté papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na proužky.
Oloupanou cibuli a česnek jemně nakrájíme.

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso, česnek a zprudka opečeme, teplotu stáhneme a dusíme ve vlastní šťávě.

Přidáme 1 lžíci rajského protlaku, tymián, mletou ostrou papriku, osolíme a zalijeme zeleninovým vývarem a červeným vínem.

Po půl hodině přidáme rýži, nakrájené papriky, chilli, rajčata, promícháme s masem a na mírném ohni vaříme ještě půl hodiny.

Osolíme, opepříme, dáme na talíř, posypeme petrželkou a podáváme s kysanou smetanou.

CHORVATSKÝ AJVAR

Potřebujete:
1kg špičatých paprik
2 zelené papriky
2 chilli papričky
2 lilky
půlku palice česneku
2 hrnky vody
hrnek balsamikového bílého octa
hrnek olivového oleje
2 lžíce cukru
1 špetku soli
1 lžičku mletého pepře

Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců a jader a nakrájíme na kousky. Lilky omyjeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričky zbavíme jader. Česnek oloupeme a přepůlíme.

2 hrnky vody smícháme s hrnkem bílého balsamikového octa, zeleninu dáme vařit do měkka. Přes cedník zcedíme. Necháme vychladit.

Rozmixujeme, nemusíme do hladka. Dáme do hrnce, přilijeme olivový olej, ochutíme 2 lžícemi cukru, lžičkou pepře a soli. Vaříme na malém ohni 2 hodiny. Občas promícháme.

Nakonec přendáme do sterilizovaných zavíracích sklenic.

MLETÝ STEAK NA CHLEBU NA GRILU

Potřbujete:
300 gr mletého masa
1 vejce
1 feta sýr, strouhaný
sůl a pepř
6 toastů
1 stroužek česneku
trochu oleje

Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s půl deci oleje. Mleté maso smícháme s vejcem a hrnkem strouhaného sýru. Dochutíme solí a pepřem.

Na toast z jedné strany naneseme mletou směs a přitlačíme, třeba vidličkou. Dáme na gril masovou stranou dolů.

Druhou stranu toastu mezitím potřeme olejem smíchaným s prolisovaným česnekem. Po 3 minutách otočíme a necháme dodělat.

Podáváme se salátem a tzatziki.

POMAZÁNKA Z OVČÍHO SÝRU

Potřebujete:
200 g naloženého ovčího sýra
200 g smetanového sýru
1 stroužek česneku
půl hrsti hladké petrželky
2 jarní cibulky
2 lžíce olivového oleje
1 červenou papriku
sůl, pepř, papriku
půl hrnku mléka

Nakládaný ovčí sýr vyndáme ze slaného láku a překrájíme. Smetanový sýr rozbalíme a rozdrobíme. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme.

Vše dáme do mísy, přidáme sůl, mletou papriku, pepř a 2 lžíce olivového oleje. Ručním mixerem rozmixujeme. Zalijeme trochou mléka, aby pomazánka byla vláčná.

Červenou papriku oloupeme škrabkou na brambory, rozřízneme a vyndáme jadřinec a nakrájíme na malé kostičky.

Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme najemno. Společně s paprikou a najemno nakrájenou petrželkou vmícháme do pomazánky.

Kdo má rád pikantnější, může přidat chilli a místo mléka použít pivo.

Podáváme s křupavým toastem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme