Babicovy recepty: Candát s nádivkou * Plněné žampiony

Kuchař Jirka Babica připravil na další srpnový víkend pro posluchače rádia Frekvence 1 další báječné recepty. Podívejte se na ně.

CANDÁT PLNĚNÝ BYLINKOVOU NÁDIVKOU

Potřebujete:

  • 1 candát
  • 10 plátků anglické slaniny
  • 1 starší houska
  • trochu mléka
  • 1 cibule
  • 2  stroužky česneku
  • kopr
  • petržel
  • citron
  • pažitka
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř
  • trochu oleje

Jemně nakrájenou cibuli necháme změknout na  2 lžících oleje a dáme do mísy.  Starší housku dáme do mléka a vymačkáme a přidáme do mísy. Přidáme nakrájené rajče na kostičky, jemně nasekanou petržel, kopr a pažitku. Do mísy přidáme 2 lžíce sojové omáčky a 2 prolisované stroužky česneku. Vše pořádně promícháme a podle potřeby ochutíme solí a pepřem.

Candáta na bocích párkrát  nařízneme nožem, potřeme citronovou šťávou a vnitřek naplníme nádivkou. Rybu  obalíme plátky špeku nebo anglické slaniny. Pořádně svážeme gastronomickým motouzem.

Dáme grilovat na menší teplo na stranu grilu. Gril přiklopíme a rybu děláme asi 1 hodinu. Můžeme dělat i v troubě. 

ŽAMPIONY PLNĚNÉ CUKETOU A ŠUNKOU

Potřebujete: 

  • 12 větších žampionů
  • 1 menší cibule
  • půl cukety
  • 100 g šunky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce másla
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • petržel
  • sůl , pepř
  • strouhaný sýr

Žampiony umyjeme, osušíme a zbavíme nohy  a pokapeme citronovou šťávou. Na lžíci másla osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na malé kostičky nakrájené nohy žampionů a 5 minut opékáme.  Umytou cuketu nakrájímé na malé kostičky a přidáme do pánve. Dále přidáme najemno nakrájenou petrželku , jemně nakrájenou šunku ,osolíme a opepříme.

Promícháme a necháme vychladnout. Vmícháme jedno vejce.

Plech vytřeme máslem. Žampiony dáme na plech a naplníme je směsí, posypeme strouhaným sýrem a strouhankou. Dáme do trouby na 180 st. na 12 minut. Můžeme dát i na hliněnou misku na gril.