Babicovy recepty: Fazolová polévka * Bulharské lečo

11. června 2016·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica pro vás připravuje každý víkend zajímavé recepty, podle kterých můžete čerpat inspiraci k obědu. Tentokrát si můžete připravit bulharské speciality.

BULHARSKÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA

Připravte si: 

  • 200 g slaniny
  • vepřová kost se zbytkem masa
  • 250 g suchých bílých fazolí
  • 2 mladé kukuřice
  • 2 brambory
  • 6 stroužků česneku
  • 1 svazek petrželky
  •  pepř, sůl

Fazole přes noc namočíme do vody. Uvaříme si vývar z vepřových kostí. Druhý den  fazole  přecedíme, zalijeme vývarem  a dáme vařit.  Když je fazole měkká, dáme do polévky brambory nakrájené na kostičky a mladou kukuřici. Slaninu, česnek a petrželku nakrájíme najemno, orestujeme na másle a přidáme do polévky. Vaříme, dokud není vše měkké. Pak vybereme kosti, maso obereme a vložíme do polévky. Podle chuti přidáme sůl a pepř.

 

BULHARSKÉ LEČO

Připravte si: 

  • 3 červené papriky
  • 2 rajčata
  • 2 cibule
  • 2  brambory
  • 1 malá chilli paprička
  • 1 lžička cukru
  • půl lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička oregana
  • 2 až 3 bobkové listy
  • 6 vajec
  • olej
  • petržel

Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ve velké pánvi. Přidáme nakrájené papriky, oloupané brambory na kostičky. 10 minut provaříme. Dáme  lžičku cukru, sůl , kmín, bobkový list a zasypeme překrájenými rajčaty a velmi jemně nasekanou chilli papričkou. Podusíme dokud nebudou brambory měkké. Pomocí vařečky vytvoříme 6 malých prohlubní, do kterých vyklepneme vejce. Když se vejce zatáhnou, posypeme nakrájenou zelenou petrželkou a podáváme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme