Vyhledávání
Babicovy recepty: Kachna na divoko * Brusinkový chlebíček
Také v neděli pro vás na Frekvenci 1 vaří oblíbený kuchař Jirka Babica. Tentokrát připravil Kachnu na divoko a Sladký brusinkový chlebíček.
KACHNA NA DIVOKO
Připravte si:
- 1 kg kachna
- 50 g slaniny
- 40 g kachního sádla
- 80 g kořenové zeleniny
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 lžíce octu
- 1 cibule
- 4 ks celého pepře
- 2 ks celého nového koření
- tymián, 1 bobkový list, 1 hřebíček
- 20 g masti
- 20 g hladké mouky
- 10 g cukru
- 100 ml červeného vína
- 2 lžíce citronové šťávy
Vykuchanou a očištěnou kachnu osolíme a prošpikujeme proužky slaniny. Na kachním sádle osmahneme dorůžova nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme všechno koření, celou citrónovou kůru, trochu masového vývaru a ocet.
Do tohoto základu vložíme připravenou kachnu a přikrytou udusíme v troubě doměkka. Během dušení podléváme polévkou nebo horkou vodou. Kachnu vyjmeme ze šťávy a položíme na teplé místo.
Z mouky, masti a cukru připravíme červenou jíšku, rozředíme ji, přecedíme. Nakonec omáčku okyselíme citrónovou šťávou, přilijeme červené víno a ještě trochu povaříme. Kachnu můžeme před podáváním rozdělit na porce a šťávu nalít do omáčníku. Podáváme s knedlíkem.
SLADKÝ BRUSINKOVÝ CHLEBÍČEK
Připravte si:
- 125 g másla
- 150 g cukru (jemný krystal)
- 3 vejce
- 80 g marcipánu
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 2 hrsti sušených brusinek
- 1 jablko
Změklé máslo smícháme s cukrem do hladka. Postupně přidáme vajíčka a pořádně vyšleháme.Marcipán nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do vaječné hmoty.
Mouku, sodu, kypřící prášek a sůl prosejeme. Důkladně promícháme do tekuté hmoty.
Na závěr vmícháme do těsta brusinky a jablko nařezané na malé kostičky. Těsto vylijeme do formy na chlebíček, kterou si vyložíme papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C 45 – 50 minut.