Babicovy recepty: Kachna na divoko * Brusinkový chlebíček

22. listopadu 2015·Jídlo a pití·Redakce

Také v neděli pro vás na Frekvenci 1 vaří oblíbený kuchař Jirka Babica. Tentokrát připravil Kachnu na divoko a Sladký brusinkový chlebíček.

KACHNA NA DIVOKO

Připravte si:

  • 1 kg kachna
  • 50 g slaniny 
  • 40 g kachního sádla 
  • 80 g kořenové zeleniny 
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce octu
  • 1 cibule 
  • 4 ks celého pepře 
  • 2 ks celého nového koření 
  • tymián, 1 bobkový list, 1 hřebíček 
  • 20 g masti 
  • 20 g hladké mouky 
  • 10 g cukru 
  • 100 ml červeného vína 
  • 2 lžíce citronové šťávy

Vykuchanou a očištěnou kachnu osolíme a prošpikujeme proužky slaniny. Na kachním sádle osmahneme dorůžova nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme všechno koření, celou citrónovou kůru, trochu masového vývaru a ocet. 

Do tohoto základu vložíme připravenou kachnu a přikrytou udusíme v troubě doměkka. Během dušení podléváme polévkou nebo horkou vodou. Kachnu vyjmeme ze šťávy a položíme na teplé místo. 

Z mouky, masti a cukru připravíme červenou jíšku, rozředíme ji, přecedíme. Nakonec omáčku okyselíme citrónovou šťávou, přilijeme červené víno a ještě trochu povaříme. Kachnu můžeme před podáváním rozdělit na porce a šťávu nalít do omáčníku. Podáváme s knedlíkem.

 

SLADKÝ BRUSINKOVÝ CHLEBÍČEK

Připravte si:

  • 125 g másla
  • 150 g cukru (jemný krystal)
  • 3 vejce
  • 80 g marcipánu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 2 hrsti sušených brusinek
  • 1 jablko

Změklé máslo smícháme s cukrem do hladka. Postupně přidáme vajíčka a pořádně vyšleháme.Marcipán nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do vaječné hmoty.

Mouku, sodu, kypřící prášek a sůl prosejeme. Důkladně promícháme do tekuté hmoty.

Na závěr vmícháme do těsta brusinky a jablko nařezané na malé kostičky. Těsto vylijeme do formy na chlebíček, kterou si vyložíme papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C 45 – 50 minut.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme