Babicovy recepty: Kachní prsa na brusinkách * Roláda s višňovým džemem

Také v neděli pro vás na Frekvenci 1 vaří oblíbený kuchař Jirka Babica. Tentokrát připravil Kachní prsa na brusinkách a roládu s višňovým džemem.

KACHNÍ PRSA NA BRUSINKÁCH

Připravte si: 

  • 2 ks kachních prsou
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 ml červeného suchého vína
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce másla
  • olivový olej
  • zázvor

Brusinky si namočíme do vína. Kachní prsa opláchneme, důkladně osušíme, na kůži nařízneme na čtverečky, osolíme a opepříme. Stranou s kůží položíme na rozpálenou pánev s trochou olivového oleje a opékáme asi 5 minut, dokud kůže není křupavá. Prsa otočíme, přiklopíme, teplotu stáhneme a necháme dojít. Kachní prsa mohou být uvnitř do červena.

Prsa vytáhneme. Na výpeku opečeme jablko nakrájené na tenčí měsíčky do zlatova.  Přidáme brusinky  i s vínem, ve kterém se marinovali, vymačkanou šťávu z 2 pomerančů, lžíci třtinového cukru a kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru. Promícháme a na mírném ohni necháme omáčku zredukovat. Na závěr přidáme máslo, které v omáčce necháme rozpustit.

Prsa nakrájíme na plátky a podlijeme pomerančovou šťávou s brusinkami. Jako příloha opečený brambor.

 

ROLÁDA S VIŠŇOVÝM DŽEMEM Z CUKETOVÉHO TĚSTA

Těsto:

  • 600 g cukety
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 200 g  hladké mouky
  • 2  vejce
  • prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g cukr

Nádivka:

  • 250 g džemu
  • 100 g mletý mák

Rozpustíme si kokosový olej, na kterém osmahneme nastrouhanou  cuketu tak 5 minut. Necháme vychladit. Smícháme mouku , skořici, cukr a prášek do pečiva. Vychlazenou  cuketu rozmixujeme s vejci a směs vylijeme k sypké směsi. Promícháme a vylijeme na plech na pečící papír.

Pečeme při 180 stupních 25 minut. Ještě teplý korpus srolujeme a necháme vychladit.

Mezitím si smícháme 250 g džemu se 100 g máku a rozetřeme na vychladlý korpus. Poté znovu srolujeme (ale už bez papíru) a dáme do lednice na minimálně 2 hodiny. Vrch můžeme polít čokoládou nebo jen posypat moučkovým cukrem.