Babicovy recepty: Kapří maďarská polévka*Vanilkové rohlíčky

19. prosince 2015·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica nezahálel ani poslední adventní víkend a připravil pro posluchače rádia Frekvence 1 kapří maďarskou polévku. A vánoční vanilkové rohlíčky!

KAPŘÍ MAĎARSKÁ POLÉVKA

Potřebujete:

*1 kapr (hlava, vnitřnosti, kosti a prsa)

*3 lžíce oleje

*4 cibule

*1 lžíce papriky, sladké a pálivé

*2 bobkové listy

*mrkev, celer, petržel  kedlubna , pórek

*1 mrkev

* kousek celeru

*cukr, ocet

*200 ml přírodního  jogurtu

*100 g strouhaného sýra

*50 g másla

*sůl a pepř

*česnek

*4 toasty

Na tuku osmahneme nakrájené 2 cibule, přisypeme papriku, promícháme a zalijeme 1,5 l vody. Přidáme kapří hlavu, vnitřnosti a kosti, dále 2 mrkve, petržel, čtvrtku celeru, půlku pórku, kedlubnu, bobkový list, sůl a vaříme asi 2 hodiny na mírném plameni.

Mezitím si  nakrájíme 2 cibule, celer, mrkev a na másle v hrnci orestujeme, zasypeme lžičkou cukru, necháme zkaramelizovat  a zalijeme 1 lžící octa. Zalijeme zcezeným kapřím paprikovým vývarem.

Filety z  kapra nakrájíme na kousky a přidáme do polévky.

Smícháme  jogurt se sýrem a  česnekem .Polévku s kapřím masem dáme do talíře , vložíme česnekový jogurt a na čtverečky na másle osmažené tousty. Posypeme zelenou petrželkou .

 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Potřebujete:

*150 g hladké mouky

*120 g moučkového cukru

*1 žloutek

*3 sáčky vanilkového cukru

*citronová kůra

*100 g másla

*50 g mletých vlašských ořechů

Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, 1  vanilkový cukr , umleté vlašské ořechy a nastrouhanou citronovou kůru. K tomu přidáme ještě žloutek a máslo. Nejprve těsto zpracováváme na desce nožem, od kraji ke středu a potom rukou. Vypracované těsto necháme odpočinout na chladném místě.

Potom ho rozdělíme na části, z nichž formujeme válečky. Tyto nakrájíme na kousky a tvarujeme je do tvaru rohlíčku. Dáme péct na plech s pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů tak 8 až 10 minut. Po upečení je namočíme do rozpuštěného másla a obalíme ve směsi práškového a vanilkového cukru.

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme