Babicovy recepty: Křenové plátky lososa s polníčkem*Červená řepa s vlašskými ořechy

Jirka Babica na druhý svátek vánoční připravil lehkou variantu svátečního oběda. Odpočiňte si od tučných jídel a vyzkoušejte lososa nebo červenou řepu!

KŘENOVÉ PLÁTKY LOSOSA S POLNÍČKOVÝM SALÁTEM

Potřebujete:

*4 plátky lososa á 160 g 
*100 g strouhanky
*1 třetina másla
*2 lžíce smetanového křenu
*2 šalotky

*2 hrsti polníčku
*8 lžic slunečnicového oleje
*3 lžíce octa
*1 lžička hořčice
*sůl, pepř, cukr
*4 brambory
*6 lžic zakysané smetany
  
Lososa opečeme na pánvi s olejem na obou stranách a vyndáme z pánve, položíme na talíř a necháme vychladnout. Osolíme a opepříme.

Oloupeme šalotku, nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi s máslem do zlatova. Smícháme  s křenem a strouhankou. Směsí potřeme plátky lososa. 

Dáme do  předehřáté trouby na  180°C na 10 minut. Polníčkový salát omyjeme, osušíme a smícháme s dresinkem, který jsme si udělali smícháním octa, oleje, hořčice, soli, cukru a zakysané smetany. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji do zlatova, vyndáme a osušíme. Na talíř dáme porci lososa, porci salátu, který posypeme křupavými osolenými bramborami.

PLÁTKY ČERVENÉ ŘEPY S VLAŠSKÝMI OŘECHY

Potřebujete: 

*2 lžíce vlašských ořechů
*rukola
*50 g parmazánu
*2 lžíce bílého vinného octa
*1 lžička hořčice 
*sůl, pepř
*cukr 
*2 lžíce olivového oleje
*250 g předvařené červené řepy
*1 hruška

Řepu vaříme do měkka asi 1 hodinu. Pomocí rukavic z folie oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, které necháme dobře vychladit.
Vlašské ořechy opražíme nasucho v pánvi. Nařežeme nebo nastrouháme parmazán. Smícháme 2 lžíce vinného octa se lžičkou hořčice, půl lžičkou cukru a olivovým olejem. Rukolu omyjeme, protřepeme a osušíme.
Vychlazenou červenou řepu poklademe na talíř, pokapeme zálivkou, přidáme rukolu , opražená jádra vlašských ořechů a nakonec posypeme parmazánem.
Podáváme s čerstvou bagetou nebo ciabatou.