Babicovy recepty: Krůta z trouby vcelku*Domácí vánočka

Inspirujte se recepty, které se báječně hodí pro nadcházející sváteční dny. Krůtou ani vánočkou o vánocích nikoho neurazíte, naopak! Budete za hvězdu!

KRŮTA Z TROUBY VCELKU

Potřebujete:

  • 6 lžic soli
  • 2 lžíce bylin  (např. provensálské koření)
  • 1 lžička pepře
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžička papriky, sladké
  • půl litru černého piva
  • 5 lžic medu
  • 1 krůta, celá větší
  • půl litru  kuřecího nebo zeleninového vývaru

V míse smícháme sůl, bylinky, pepř, papriku, kari a pořádně promícháme. Umytou krůtu pořádně potřeme bylinkovou směsí zvenčí a zevnitř. Nakořeněnou krůtu vložíme do pasujícího pekáče, do kterého jsme předtím nalili zeleninový nebo kuřecí vývar a dáme do trouby na 200°C.

Smícháme půlku černého piva s 5 lžicemi medu a každých 20 minut krůtu směsí potřeme a podlijeme šťávou.

Podle velikosti krůty pečeme 2 až 4 hodiny .

Můžeme podávat s jablečným červeným zelím a bramborami .

 

DOMÁCÍ VÁNOČKA

 Potřebujete: 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g hodně změklého másla
  • 250 – 300 ml vlažného mléka
  • 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • rozinky
  • špetka muškátového květu
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • strouhaná citrónová kůra
  • na potření 1 vejce a na posypání mandlové lupínky

Z cukru, droždí a trošky vlažného mléka necháme vzejít kvásek.  Ten zapracujeme do mouky s 2 žloutky, vlažným mlékem, zbytkem cukru a rozpuštěným máslem. Přidáme citrónovou kůru, špetku muškátového květu, špetku soli a nakonec namočené rozinky v rumu . Těsto propracováváme tak dlouho, aby se nelepilo  a případně přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li tuhé. Jakmile je těsto vypracované, necháme kynout. Během kynutí jednou promícháme.

Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, vyválíme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec ze  2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut asi na 160°C Vyndáme a necháme vychladnout.