Vyhledávání
Babicovy recepty: Krůta z trouby vcelku*Domácí vánočka
Inspirujte se recepty, které se báječně hodí pro nadcházející sváteční dny. Krůtou ani vánočkou o vánocích nikoho neurazíte, naopak! Budete za hvězdu!
KRŮTA Z TROUBY VCELKU
Potřebujete:
- 6 lžic soli
- 2 lžíce bylin (např. provensálské koření)
- 1 lžička pepře
- 2 lžičky kari
- 1 lžička papriky, sladké
- půl litru černého piva
- 5 lžic medu
- 1 krůta, celá větší
- půl litru kuřecího nebo zeleninového vývaru
V míse smícháme sůl, bylinky, pepř, papriku, kari a pořádně promícháme. Umytou krůtu pořádně potřeme bylinkovou směsí zvenčí a zevnitř. Nakořeněnou krůtu vložíme do pasujícího pekáče, do kterého jsme předtím nalili zeleninový nebo kuřecí vývar a dáme do trouby na 200°C.
Smícháme půlku černého piva s 5 lžicemi medu a každých 20 minut krůtu směsí potřeme a podlijeme šťávou.
Podle velikosti krůty pečeme 2 až 4 hodiny .
Můžeme podávat s jablečným červeným zelím a bramborami .
DOMÁCÍ VÁNOČKA
Potřebujete:
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g hodně změklého másla
- 250 – 300 ml vlažného mléka
- 40 g droždí
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- rozinky
- špetka muškátového květu
- špetka soli
- vanilkový cukr
- strouhaná citrónová kůra
- na potření 1 vejce a na posypání mandlové lupínky
Z cukru, droždí a trošky vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Ten zapracujeme do mouky s 2 žloutky, vlažným mlékem, zbytkem cukru a rozpuštěným máslem. Přidáme citrónovou kůru, špetku muškátového květu, špetku soli a nakonec namočené rozinky v rumu . Těsto propracováváme tak dlouho, aby se nelepilo a případně přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li tuhé. Jakmile je těsto vypracované, necháme kynout. Během kynutí jednou promícháme.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, vyválíme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec ze 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut asi na 160°C Vyndáme a necháme vychladnout.