Babicovy recepty: Maďarská polévka * Zapečené paprikové brambory

Kuchař Jirka Babica připravil na další srpnový víkend pro posluchače rádia Frekvence 1 další báječné recepty. Podívejte se na ně a vyzkoušejte.

MAĎARSKÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA

Potřebujete: 

  • čtvrt kila zadního hovězího
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce  sádla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • sůl a pepř
  • 1 lžička mleté pálivé ​ papriky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 litr masového vývaru
  • 2 mrkve
  • 3 papriky (nejlépe maďarské)
  • 3 rajčata
  • 4 velké brambory
  • 1 sklenka červeného vína

Na sádle zprudka opečeme na malé  kostičky nakrájené hovězí maso společně s kmínem. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájené papriky, ochutíme solí, pepřem, sladkou a pálivou paprikou. Po chvíli dáme 1 lžíci rajského protlaku, promícháme a zalijeme sklenkou vína. Teplotu ztlumíme a dusíme pod pokličkou 40 minut .

Poté přidáme na plátky nakrájenou mrkev, nakrájené rajčata,  zalijeme 1 litrem  vývaru, přivedeme  do varu,  znovu stáhneme teplotu a přidáme brambory na kostičky. Vaříme dalších 30minut. Dochutíme solí, pepřem a mletými paprikami.

 

ZAPEČENÉ PAPRIKOVÉ BRABORY

Potřebujete:

  • půl kila brambor A
  • 6 paprik špičatých
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • hrnek mléka
  • čerstvý mletý pepř
  • hrst strouhaného tvrdého sýru
  • petržel

Brambory oloupeme, nakrájíme na širší plátky a dáme vařit do osolené vody. Zcedíme, vodu z brambor si ponecháme. Mezitím jsme si na másle osmahli na nudličky nakrájené papriky.

Hrnek vody z brambor smícháme s hrnkem mléka a zavaříme. Na másle osmahneme hladkou mouku, uděláme jíšku, kterou metlou rozšleháme do mléka. Po chvíli vaření nám začne bešamel houstnout.

Brambory s paprikou naskládáme do máslem vytřené a strouhankou vysypané formy. Zalijeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem. Dáme na 15 minut do trouby na 200 stupňů, vyndáme a posypeme nasekanou petrželkou.