Vyhledávání
Babicovy recepty: Maďarská polévka * Zapečené paprikové brambory
Kuchař Jirka Babica připravil na další srpnový víkend pro posluchače rádia Frekvence 1 další báječné recepty. Podívejte se na ně a vyzkoušejte.
MAĎARSKÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA
Potřebujete:
- čtvrt kila zadního hovězího
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce rajského protlaku
- sůl a pepř
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 litr masového vývaru
- 2 mrkve
- 3 papriky (nejlépe maďarské)
- 3 rajčata
- 4 velké brambory
- 1 sklenka červeného vína
Na sádle zprudka opečeme na malé kostičky nakrájené hovězí maso společně s kmínem. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájené papriky, ochutíme solí, pepřem, sladkou a pálivou paprikou. Po chvíli dáme 1 lžíci rajského protlaku, promícháme a zalijeme sklenkou vína. Teplotu ztlumíme a dusíme pod pokličkou 40 minut .
Poté přidáme na plátky nakrájenou mrkev, nakrájené rajčata, zalijeme 1 litrem vývaru, přivedeme do varu, znovu stáhneme teplotu a přidáme brambory na kostičky. Vaříme dalších 30minut. Dochutíme solí, pepřem a mletými paprikami.
ZAPEČENÉ PAPRIKOVÉ BRABORY
Potřebujete:
- půl kila brambor A
- 6 paprik špičatých
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- hrnek mléka
- čerstvý mletý pepř
- hrst strouhaného tvrdého sýru
- petržel
Brambory oloupeme, nakrájíme na širší plátky a dáme vařit do osolené vody. Zcedíme, vodu z brambor si ponecháme. Mezitím jsme si na másle osmahli na nudličky nakrájené papriky.
Hrnek vody z brambor smícháme s hrnkem mléka a zavaříme. Na másle osmahneme hladkou mouku, uděláme jíšku, kterou metlou rozšleháme do mléka. Po chvíli vaření nám začne bešamel houstnout.
Brambory s paprikou naskládáme do máslem vytřené a strouhankou vysypané formy. Zalijeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem. Dáme na 15 minut do trouby na 200 stupňů, vyndáme a posypeme nasekanou petrželkou.