Babicovy recepty: Panenka na gorgonzolové rýži * Štrůdl s mletým masem

3. ledna 2015·Jídlo a pití·Redakce

Kuchař Jirka Babica nezahálí ani na začátku nového roku. Pro první sváteční neděli pro posluchače rádia Frekvence připravil vepřovou panenku na gorgonzolové rýži a štrůdl s mletým masem.

VEPŘOVÁ PANENKA NA GORGONZOLOVÉ RÝŽI

Připravte si:

  • 500 gr vepřové panenky 
  • 200 gr rýže
  • 1 pórek
  • 2 hrušky
  • sůl, pepř
  • 1 smetana na vaření  
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • 100 gramů gorgonzoly  (nebo nivy)

Pórek nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené vody. Po 5 minutách vytáhneme. Rýži orestujeme na lžíci másla a postupně zalíváme vývarem z pórku a mícháme. Stále dokola, dokud není rýže na povrchu měkká a uprostřed jen maličko tvrdá. Přidáme trochu olivového oleje, půl lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku, půl nastrouhané gorgonzoly a půl smetany.

Mezitím si nakrájíme vepřovou panenku na medailonky, osolíme a opepříme a zprudka opečeme na oleji z jedné a druhé strany. Maso vyndáme a na pánvi orestujeme na měsíčky nakrájené hrušky.

Rýži dáme do vymazané zapékací formy, promícháme s pórkem, poklademe medailonky a hruškou, posypeme zbytkem gorgonzoly a zalijeme zbytkem smetany. Dáme zapéci na 220 st. na 5 minut.

 

ŠTRŮDL S MLETÝM MASEM

Připravte si:

  • 300 g listového těsta
  • 2 červené papriky
  • 2 jarní cibulky
  • 3 cibule 
  • 2 str. česneku
  • 1 rajče 
  • lžíce olivového oleje 
  • 150 g mletého hovězího masa 
  • sůl, pepř 
  • tymián
  • 2 lžíce rajského protlaku 
  • 4 lžíce strouhaného sýru
  • smetana
  • 1 lžíce másla
  • 2 žloutky

Papriku, jarní cibulku,cibuli, česnek a rajče  očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtverečky. Na pánvi rozehřejeme olej  a zeleninu  v něm osmahneme. Přidáme  mleté maso a rozmícháme. Přidáme koření, rajský protlak  a zamícháme. Vyndáme z  pánve a necháme  vychladnout.

Předehřejeme  troubu na 200 ° C. Vyválíme chlazené listové těsto do obdélníku. Těsto potřeme masovou směsí, posypeme strouhaným sýrem, zabalíme v roládu, pomažeme žloutky smíchané se smetanou. Dáme na plech na pečící papír a poté do trouby na 20 minut. Podáváme s listovým salátem.  

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme