Vyhledávání
Babicovy recepty: Panenka na gorgonzolové rýži * Štrůdl s mletým masem
Kuchař Jirka Babica nezahálí ani na začátku nového roku. Pro první sváteční neděli pro posluchače rádia Frekvence připravil vepřovou panenku na gorgonzolové rýži a štrůdl s mletým masem.
VEPŘOVÁ PANENKA NA GORGONZOLOVÉ RÝŽI
Připravte si:
- 500 gr vepřové panenky
- 200 gr rýže
- 1 pórek
- 2 hrušky
- sůl, pepř
- 1 smetana na vaření
- půl lžičky muškátového oříšku
- 100 gramů gorgonzoly (nebo nivy)
Pórek nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené vody. Po 5 minutách vytáhneme. Rýži orestujeme na lžíci másla a postupně zalíváme vývarem z pórku a mícháme. Stále dokola, dokud není rýže na povrchu měkká a uprostřed jen maličko tvrdá. Přidáme trochu olivového oleje, půl lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku, půl nastrouhané gorgonzoly a půl smetany.
Mezitím si nakrájíme vepřovou panenku na medailonky, osolíme a opepříme a zprudka opečeme na oleji z jedné a druhé strany. Maso vyndáme a na pánvi orestujeme na měsíčky nakrájené hrušky.
Rýži dáme do vymazané zapékací formy, promícháme s pórkem, poklademe medailonky a hruškou, posypeme zbytkem gorgonzoly a zalijeme zbytkem smetany. Dáme zapéci na 220 st. na 5 minut.
ŠTRŮDL S MLETÝM MASEM
Připravte si:
- 300 g listového těsta
- 2 červené papriky
- 2 jarní cibulky
- 3 cibule
- 2 str. česneku
- 1 rajče
- lžíce olivového oleje
- 150 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř
- tymián
- 2 lžíce rajského protlaku
- 4 lžíce strouhaného sýru
- smetana
- 1 lžíce másla
- 2 žloutky
Papriku, jarní cibulku,cibuli, česnek a rajče očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtverečky. Na pánvi rozehřejeme olej a zeleninu v něm osmahneme. Přidáme mleté maso a rozmícháme. Přidáme koření, rajský protlak a zamícháme. Vyndáme z pánve a necháme vychladnout.
Předehřejeme troubu na 200 ° C. Vyválíme chlazené listové těsto do obdélníku. Těsto potřeme masovou směsí, posypeme strouhaným sýrem, zabalíme v roládu, pomažeme žloutky smíchané se smetanou. Dáme na plech na pečící papír a poté do trouby na 20 minut. Podáváme s listovým salátem.