Babicovy recepty: Polské pirohy * Grilované jablko se zmrzlinou

8. srpna 2015·Jídlo a pití·Redakce

Kuchař Jirka Babica připravil na další srpnový víkend pro posluchače rádia Frekvence 1 nové báječné recepty. Podívejte se na ně.

POLSKÉ PIROHY

Na náplň:

  • 300 g měkkého tvarohu
  • 3 brambory (vařené oloupané)
  • 2 lžíce oleje
  • hrnek jemně nasekaných hub
  • 1 větší cibule nakrájená najemno
  • 2  lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř

Na těsto:

  • půl kila polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • hrnek  vlažné vody
  • 2 lžíce měkkého másla

Uvaříme a oloupeme brambory, rozmačkáme a přidáme měkký tvaroh. Na pánvi na oleji osmahneme nakrájenou cibuli společně s nasekanými  houbami . Po 15 minutách nasypeme k bramborám, přidáme 2 lžíce zakysané smetany, osolíme, opepříme a promícháme v pastu, kterou budeme plnit pirohy.

Půl kila polohrubé mouky vysypeme na vál, uděláme důlek, vyklepneme vejce a  vmícháváme postupně do mouky . Přidáváme máslo a vlažnou vodu . Propracujeme v těsto, které by se nemělo lepit a mělo by být vláčné . Půl těsta vyválíme na 3 mm tloušťku a sklenicí vytvoříme kruhy.

Kruhy těsta naplníme lžící náplně, okraje potřeme vodou a pomocí prstů uzavíráme otáčením pirohu do polokruhu. Dáme vařit do osolené vroucí vody na 10 minut než pirohy vyplavou  nahoru. Na 20 pirožků potřebujeme asi 3 litry vody.

Vyndáme cedníkem a dáme na talíř. Posypeme dozlatova opečenou cibulí, petrželkou, opečeným špekem, zakysanou smetanou, kysaným zelím atd.

GRILOVANÉ JABLKO SE ZMRZLINOU

Potřebujeme:

  • 4 ks velkých jablek
  • 1 polévková lžíce cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • hrnek malin
  • lžička másla
  • vanilková zmrzlina
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 3 lžíce vody
  • mletá skořice smíchaná s cukrem

Jablka omyjeme, osušíme a škrabkou proužkově zbavíme slupek. Vršek jablka se stonkem odřízneme a vykrajovačem jadřinců jablko vyčistíme.

Na pánev na máslo dáme čerstvé maliny, přidáme šťávu z citronu, 1 polévkovou lžíci cukru a zahustíme vodou smíchanou s  bramborovou moučkou.

Jablko dáme do čtverce  alufolie,  naplníme ho malinami a zabalíme. Dáme na gril na půl hodiny. Jablko rozbalíme , přidáme vanilkovou zmrzlinu, polijeme zbytkem malin a posypeme skořicí smíchanou s cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme