Vyhledávání
Babicovy recepty: Rajčatová polévka * Tuňákový toast
Během víkendu pro vás na Frekvenci 1 vaří oblíbený kuchař Jirka Babica. Tentokrát připravil rajčatovou polévku s krupkami a tuňákový toast.
RAJČATOVÁ POLÉVKA S KRUPKAMI
Připravte si:
- půl hrnku menších krup
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 kg rajčat
- lžička cukru
- 2 ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 hruška
- 1 chilli paprička chilli
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl, bílý pepř
- 1 litr zeleninového vývaru
Rajčata rozpůlíme a vyrovnáme na dno pekáče. Na vrch poklademe hrušku bez jadřince, kterou jsme si rozdělili na osminky. Pokryjeme překrájenou chilli papričkou, cibulí a rozmarýnem. Polijeme olejem a dáme zapéct na 30 minut při 200 stupních do trouby.
Mezitím si uvaříme do měkka krupky ve slané vodě. Upečenou zeleninu dáme do hrnce, vybereme větvičku rozmarýnu a vše rozmixujeme do hladka . Můžeme přecedit. Dolijeme litr vývaru a přivedeme do varu.
Na závěr už jen přidáme uvařenou pohanku, povaříme ještě minutku a podáváme. Posypeme rozmarýnem, případně i sýrem.
TUŇÁKOVÝ TOAST
Připravte si:
- 8 plátků toastů
- 200 g tuňáka v konzervě
- 1 cibule
- 2 nakládané okurky
- salát podle chuti
- 1 špetka pepře
Tuňáka slijeme, dáme do misky, přidáme majonézu , nadrobno nakrájenou cibulku a jednu kyselou okurku. Vše důkladně smícháme, dáme do misky, až potom ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme vychladit do lednice.
Toasty opečeme nasucho na pánvi nebo v toustovači do křupava. Na opečený plátek toastu dáme umytý a usušený plátek salátu, přidáme připravenou směs z tuňáka a druhou kyselou okurku, kterou jsme si předem nakrájeli na kolečka. Přiklopíme druhým plátkem opečeného toastu.