Babicovy recepty: Rajčatová polévka * Tuňákový toast

21. listopadu 2015·Jídlo a pití·Redakce

Během víkendu pro vás na Frekvenci 1 vaří oblíbený kuchař Jirka Babica. Tentokrát připravil rajčatovou polévku s krupkami a tuňákový toast.

RAJČATOVÁ POLÉVKA S KRUPKAMI

Připravte si:

  • půl hrnku menších krup
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 kg rajčat
  • lžička cukru
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hruška
  • 1 chilli paprička chilli
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl, bílý pepř
  • 1 litr zeleninového vývaru

Rajčata rozpůlíme a vyrovnáme na dno pekáče. Na vrch poklademe hrušku bez jadřince, kterou jsme si rozdělili na osminky. Pokryjeme překrájenou chilli papričkou, cibulí a rozmarýnem. Polijeme olejem a dáme zapéct na 30 minut při 200 stupních do trouby.

Mezitím si uvaříme do měkka krupky ve slané vodě. Upečenou zeleninu dáme do hrnce, vybereme větvičku rozmarýnu a vše rozmixujeme do hladka . Můžeme přecedit. Dolijeme litr vývaru a přivedeme do varu.

Na závěr už jen přidáme uvařenou pohanku, povaříme ještě minutku a podáváme. Posypeme rozmarýnem, případně i sýrem.

 

TUŇÁKOVÝ TOAST

Připravte si:

  • 8 plátků toastů
  • 200 g tuňáka v konzervě
  • 1 cibule
  • 2 nakládané okurky
  • salát podle chuti
  • 1 špetka pepře 

Tuňáka slijeme, dáme do misky, přidáme majonézu , nadrobno nakrájenou cibulku a jednu kyselou okurku. Vše důkladně smícháme, dáme do misky, až potom ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme. Dáme vychladit do lednice.

Toasty opečeme nasucho na pánvi nebo v toustovači do křupava. Na opečený plátek toastu dáme umytý a usušený plátek salátu, přidáme připravenou směs z tuňáka a druhou kyselou okurku, kterou jsme si předem nakrájeli na kolečka. Přiklopíme druhým plátkem opečeného toastu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme