Babicovy recepty: Sekaná pečeně na zelí * Zapečené brambory s rybou

16. ledna 2016·Jídlo a pití·Redakce

K lednovým dnům se hodí vydatnější jídlo. Vyzkoušejte recepty, které pro posluchače Frekvence 1 připravil Jirka Babica. Poslouchejte dnes od 11:00 hodin!

SEKANÁ PEČENĚ NA ZELÍ

Připravte si:

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 rohlíky
  • 3 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 str. česneku
  • 2 větší cibule
  • majoránka
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl, pepř
  • kysané zelí 

Maso umeleme a rohlíky namočíme do mléka nebo do vody. Po deseti minutách přes síto vymačkáme. Do mletého masa ve větší míse přidáme vajíčka, na kousky nakrájenou cibuli, hladkou mouku a zamícháme. Potom přimícháme vymačkané  rohlíky, osolíme, dochutíme majoránkou, hořčicí, pepřem a česnekem.

Pokud je směs příliš řídká, přidejte lžíci mouky nebo strouhanky. Vše dobře promícháme a necháme zhruba hodinu odležet. Ze směsi po hodině vytvarujeme šišky, dáme na pekáč, potřeme bílkem či vodou a pečeme v troubě při 180 stupních asi 50–60 minut. 

Po 30 minutách obložíme sekanou kysaným zelím. Během pečení můžeme podlít vodou. Podáváme s chlebem nebo vařeným  bramborem.

 

ZAPEČENÉ BRAMBORY S ČESNEKOVOU RYBOU A OŘECHY

Připravte si:

  • 300 gr rybího filé
  • 6 brambor
  • 1 smetana
  • hrst čerstvé bazalky a petrželky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1/2 citronu
  • strouhané vlašské ořechy
  • sůl, pepř

Brambory uvaříme ve slupce, zcedíme a oloupeme. Nakrájíme na plátky. Plátky brambor dáme do vymazaného pekáče  a osolíme. Rozmražené rybí filé dáme do mixéru, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a  citrónovou šťávu. Rozmixujeme a brambory směsí potřeme.

Bazalku, petrželku, česnek a ořechy rozmixujeme, přidáme olivový olej a nastrouhaný parmazán. Nalijeme a rozetřeme v pekáči. Dáme do trouby na 180 st. na 20 minut. Podáváme s listovým salátem.

Babicovy recepty: Jelení guláš*Hruškový koláč

Babicovy recepty: Kuřecí játra na zelenině*Rakouská horská pánev

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme