Vyhledávání
Babicovy recepty: Sekaná pečeně na zelí * Zapečené brambory s rybou
K lednovým dnům se hodí vydatnější jídlo. Vyzkoušejte recepty, které pro posluchače Frekvence 1 připravil Jirka Babica. Poslouchejte dnes od 11:00 hodin!
SEKANÁ PEČENĚ NA ZELÍ
Připravte si:
- 1 kg vepřové plece
- 3 rohlíky
- 3 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 str. česneku
- 2 větší cibule
- majoránka
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř
- kysané zelí
Maso umeleme a rohlíky namočíme do mléka nebo do vody. Po deseti minutách přes síto vymačkáme. Do mletého masa ve větší míse přidáme vajíčka, na kousky nakrájenou cibuli, hladkou mouku a zamícháme. Potom přimícháme vymačkané rohlíky, osolíme, dochutíme majoránkou, hořčicí, pepřem a česnekem.
Pokud je směs příliš řídká, přidejte lžíci mouky nebo strouhanky. Vše dobře promícháme a necháme zhruba hodinu odležet. Ze směsi po hodině vytvarujeme šišky, dáme na pekáč, potřeme bílkem či vodou a pečeme v troubě při 180 stupních asi 50–60 minut.
Po 30 minutách obložíme sekanou kysaným zelím. Během pečení můžeme podlít vodou. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S ČESNEKOVOU RYBOU A OŘECHY
Připravte si:
- 300 gr rybího filé
- 6 brambor
- 1 smetana
- hrst čerstvé bazalky a petrželky
- 50 g strouhaného parmazánu
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 1/2 citronu
- strouhané vlašské ořechy
- sůl, pepř
Brambory uvaříme ve slupce, zcedíme a oloupeme. Nakrájíme na plátky. Plátky brambor dáme do vymazaného pekáče a osolíme. Rozmražené rybí filé dáme do mixéru, osolíme, opepříme, přidáme smetanu a citrónovou šťávu. Rozmixujeme a brambory směsí potřeme.
Bazalku, petrželku, česnek a ořechy rozmixujeme, přidáme olivový olej a nastrouhaný parmazán. Nalijeme a rozetřeme v pekáči. Dáme do trouby na 180 st. na 20 minut. Podáváme s listovým salátem.