Vyhledávání
Babicovy recepty: Skopový pilaf * Křupavé zapečené meruňky
Jirka Babica pro vás připravuje každý víkend zajímavé recepty, podle kterých můžete čerpat inspiraci k obědu. Tentokrát si můžete připravit skopový pilaf a zapečené meruňky.
SKOPOVÝ PILAF
Připravte si:
- půl kila skopového masa
- půl hrnku strouhaného tvrdého sýru
- 100 g másla
- půl kila rýže
- 1 l vývaru , vody
- 4 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté papriky
- pepř, sůl
Maso nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nakrájenou cibuli slabě osmahneme na másle, přidáme nakrájené maso, opečeme, zasypeme paprikou, přidáme očištěná rajčata, česnek, pepř, sůl a dusíme pod pokličkou. Když je maso skoro měkké, přidáme rýži, kterou jsme několikrát přeprali ve studené vodě, aby se odstranil škrob. Zalijeme 2 hrnky horké vody nebo vývaru a dusíme v troubě. Rýže nesmí být mazlavá a rozvařená. Do hotového pilavu zamícháme strouhaný sýr.
KŘUPAVÉ ZAPEČENÉ MERUŇKY
Připravte si:
- 1 kg meruněk
- 100 g mletých mandlí
- 4 cl Brandy
- 3 bílky
- 3 lžíce cukru
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce másla
Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Gratinovací formu vytřeme máslem a do ní dáme polovinu vypeckovaných meruněk. Posypeme cukrem a pokropíme brandy. Vyšleháme 3 bílky do tuha s moučkovým cukrem, vmícháme mleté mandle. Meruňky ve formě potřeme a do sněhu vsypeme druhou polovinu meruněk. Dáme do trouby do středu na 15 minut. Vytáhneme a podáváme.