Babicovy recepty: Skopový pilaf * Křupavé zapečené meruňky

12. června 2016·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica pro vás připravuje každý víkend zajímavé recepty, podle kterých můžete čerpat inspiraci k obědu. Tentokrát si můžete připravit skopový pilaf a zapečené meruňky.

SKOPOVÝ PILAF

Připravte si: 

  • půl kila skopového masa
  • půl hrnku strouhaného tvrdého sýru
  • 100 g másla
  • půl kila rýže
  • 1 l vývaru , vody
  • 4 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté papriky
  • pepř, sůl

Maso nakrájíme na drobné kostičky. Jemně nakrájenou cibuli slabě osmahneme na másle, přidáme nakrájené maso, opečeme, zasypeme paprikou, přidáme očištěná rajčata, česnek, pepř, sůl a dusíme pod pokličkou. Když je maso skoro měkké, přidáme rýži, kterou jsme několikrát přeprali ve studené vodě, aby se odstranil škrob. Zalijeme 2 hrnky horké vody nebo vývaru a dusíme v troubě. Rýže nesmí být mazlavá a rozvařená. Do hotového pilavu zamícháme strouhaný sýr. 

 

KŘUPAVÉ ZAPEČENÉ MERUŇKY

Připravte si: 

  • 1 kg meruněk
  • 100 g mletých mandlí
  • 4 cl Brandy
  • 3 bílky
  • 3 lžíce cukru
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce másla

Předehřejeme  troubu na 200 stupňů. Gratinovací formu vytřeme máslem a do ní dáme polovinu vypeckovaných meruněk. Posypeme cukrem a pokropíme brandy.  Vyšleháme 3 bílky do tuha s moučkovým cukrem, vmícháme mleté mandle. Meruňky ve formě potřeme a do sněhu vsypeme druhou polovinu meruněk. Dáme do trouby do středu na 15 minut. Vytáhneme a podáváme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme