Babicovy recepty: Tortilla Mallorca * Lilky plněné mletým masem

Každý víkend vaří na Frekvenci 1 kuchař Jirka Babica. Na sobotu si připravil Tortillu Mallorca a Lilky plněné mletým masem. Inspirujte se k obědu!

TORTILLA  MALLORCA

Připravte si:

  • 600 g brambor
  • 5 lžic oleje
  • hrst ploché petrželky
  • 6 vajec
  • půl hrnku mléka
  • sůl, pepř
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Uvaříme brambory ve slupce. Oloupeme a  necháme vychladnout a nakrájíme na 1/2 cm plátky. V oleji na nepřilnavé pánvi opečeme  6-8 min do zlatova. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Rozšleháme vejce, mléko a nasekanou petrželku. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, smícháme s bramborami a pokapeme zbytkem oleje.

Dáme do vyhřáté trouby  doprostřed  na 20-25 minut. Vytáhneme z trouby a překlopíme na talíř.

 

LILKY PLNĚNÉ MLETÝM MASEM

Připravte si: 

  • 2 střední lilky
  • 300 g mletého masa
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 rajčata
  • 4 plátky slaniny
  • sůl, pepř, petrželka
  • 2 bobkové listy
  • 1 špetka majoránky
  • 1 sklenka suchého  bílého vína

Z lilku odřízneme stonek a podélně rozkrojíme. Z půlky vydlabeme dužinu. Na pánvi osmahneme plátky slaniny do křupava a vložíme do lilku. Na pánev dáme nakrájenou cibuli, překrájenou dužinu z lilku, prolisované  stroužky česneku. Vše smícháme s mletým masem, osolíme, opepříme, dáme majoránku, překrájenou zelenou petrželku a vyklepneme vejce. Promícháme a naplníme lilek. 

V pekáčku osmahneme nakrájenou cibuli, česnek a rajčata. Podlijeme vínem, vložíme naplněné lilky a dáme do trouby na 30 minut.