Vyhledávání
Babicovy recepty: Zelné rolády * Zapečená bramborová kaše
Kuchař Jirka Babica nezahálí ani na začátku nového roku. Tentokrát připravil pro posluchače rádia Frekvence plněné zelné rolády a zapečenou bramborovou kaši.
PLNĚNÉ ZELNÉ ROLÁDY
Připravte si:
- 1 zelí
- 400 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 lžička kukuřičného škrobu nebo mouky
- 50 g sádla
- 0,5 litru vroucí vody
- 1 houska
- sůl, pepř
- kmín
Zelí očistíme, košťál nařízneme do kříže a dáme do vroucí slané vody, povaříme asi 6 minut. Listy pak půjdou lehce odpadávat. Odřízneme z listů zbytky košťálu.
Mleté maso smícháme s namočenou, vymačkanou houskou, vejcem, solí, pepřem, nakrájenou cibulí a promícháme. Listy naplníme masovou směsí a zabalíme. Můžeme i stáhnout nití.
Rolády opečeme na sádle v pekáčku do hněda, přidáme trochu kmínu, zbytek překrájeného zelí a zalijeme vývarem ze zelí. Přiklopíme a necháme dusit. Po 30 minutách si rozmícháme lžičku škrobu v půl deci vody a zahustíme.
Podáváme s vařeným bramborem posypané zelenou petrželkou.
ZAPEČENÁ BRAMBOROVÁ KAŠE SE ZELENINOU
Připravíme si:
- 500 g brambor
- 600 g míchané zeleniny (brokolice, květák, kapusta kadeřavá, mrkev, hrášek , jarní cibulka)
- 2 lžíce másla
- 1 hrnek mléka
- sůl, pepř
- půl lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 200 g krůtí šunky
- 100 g Ementálu
- 2 lžíce čerstvé petrželky
Oloupané brambory vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Zcedíme, brambory rozmačkáme, přidáme máslo, horké mléko a vyšleháme v kaši. Dochutíme muškátovým oříškem.
Zeleninu očistíme a nakrájíme. Poté ji zblanžírujeme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Zeleninu vyndáme a necháme okapat.
Bramborovou kaši dáme do vymazané zapékací formy, zasypeme zeleninou, posypeme na kostky nakrájeným ementálem a na proužky nakrájenou krůtí šunkou dáme do trouby na 200 st. na 20 minut. Vyndáme a posypeme zelenou petrželkou.