Babicovy recepty: Zelné rolády * Zapečená bramborová kaše

2. ledna 2015·Jídlo a pití·Redakce

Kuchař Jirka Babica nezahálí ani na začátku nového roku. Tentokrát připravil pro posluchače rádia Frekvence plněné zelné rolády a zapečenou bramborovou kaši.

PLNĚNÉ ZELNÉ ROLÁDY

Připravte si:

  • 1 zelí
  • 400 g mletého vepřového masa 
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžička kukuřičného škrobu nebo mouky
  • 50 g sádla
  • 0,5 litru vroucí vody 
  • 1 houska
  • sůl, pepř 
  • kmín 

Zelí očistíme, košťál nařízneme do kříže a dáme do vroucí slané vody, povaříme asi 6 minut. Listy pak půjdou lehce odpadávat. Odřízneme z listů zbytky košťálu.

Mleté maso smícháme s namočenou, vymačkanou houskou, vejcem, solí, pepřem, nakrájenou cibulí a promícháme. Listy naplníme masovou směsí a zabalíme. Můžeme i stáhnout nití.

Rolády opečeme na sádle v pekáčku do hněda, přidáme trochu kmínu, zbytek překrájeného zelí a zalijeme vývarem ze zelí. Přiklopíme a necháme dusit. Po 30 minutách si rozmícháme  lžičku škrobu  v půl deci vody  a zahustíme.

Podáváme s vařeným bramborem posypané zelenou petrželkou.

ZAPEČENÁ BRAMBOROVÁ KAŠE SE ZELENINOU

Připravíme si:

  • 500 g brambor
  • 600 g míchané zeleniny (brokolice, květák, kapusta kadeřavá, mrkev, hrášek , jarní cibulka)
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrnek mléka
  • sůl, pepř     
  • půl lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 200 g krůtí šunky
  • 100 g Ementálu
  • 2 lžíce čerstvé petrželky

Oloupané brambory vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut. Zcedíme, brambory rozmačkáme, přidáme máslo, horké mléko a vyšleháme v kaši. Dochutíme muškátovým oříškem.

Zeleninu očistíme a nakrájíme. Poté ji zblanžírujeme  ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Zeleninu vyndáme a necháme okapat.
Bramborovou kaši dáme do vymazané zapékací formy, zasypeme zeleninou, posypeme na kostky nakrájeným ementálem a na proužky nakrájenou krůtí šunkou dáme do trouby na 200 st. na 20 minut. Vyndáme a posypeme zelenou petrželkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme