Banánky „Éclairs café et chocolat“

30. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Začněte krémem. Dejte hřát mléko. Šlehejte žloutky s cukrem, přidejte maizenu, zamíchejte a přidejte část mléka.

Potřebné suroviny:

Odpalované těsto

250 ml mléka

10 g soli

20 g cukru

225 g másla

275 g mouky

10 vajec + 1 žloutek na potření

Cukrářský krém

250 ml mléka

3 žloutky

50 g cukru,

20 g maizeny

40 ml silného espresa

30 g kakaa (nejlépe Van Houten)

Poleva

350 g světlého fondantu (koupíte v Makru nebo v cukrářských potřebách jako je Fiala Praha)

asi 2 lžíce kakaa

 

Postup přípravy:

Začněte krémem. Dejte hřát mléko. Šlehejte žloutky s cukrem, přidejte maizenu, zamíchejte a přidejte část mléka. Směs nalijte do zbytku mléka a 3 až 5 minut zahřívejte, až směs začne houstnout (jako pudink). Krém nalijte do misky vyložené fólií, zakryjte fólií a nechte nejméně 2 hodiny chladit (můžete si ho připravit i den předem).

Na odpalované těsto dejte do vyššího kastrolu vařit mléko, 250 ml vody, sůl, cukr a máslo nakrájené na kostičky. Neustále míchejte. Až se bude směs vařit, stáhněte kastrol z ohně a přidejte prosátou mouku. Promíchejte a vraťte na sporák. Míchejte, až se těsto přestane lepit na vařečku. Vmíchejte vejce, jedno po druhém, ideálně pomocí robotu.

Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem tvořte pomocí cukrářského sáčku (velikost násady č. 8) proužky o délce 15 cm. Potřete žloutkem a jemně propíchněte vidličkou. Pečte, až těsto zpevní, poté ihned sejměte a dejte vychladnout na mřížku.

200 g krému smíchejte s kakaem, druhých 200 g s espresem. Banánky podélně nařízněte a naplňte krémem.

Fondant dejte zahřát do vodní lázně, teplota by neměla přesáhnout 32 °C. Ochuťte kakaem a začněte namáčet banánky. Nejprve je ponořte po délce, poté nakloňte svisle a nechte skápnout přebytek polevy. Nechte ji zatuhnout.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme