Vyhledávání
Banánky „Éclairs café et chocolat“
Začněte krémem. Dejte hřát mléko. Šlehejte žloutky s cukrem, přidejte maizenu, zamíchejte a přidejte část mléka.
Potřebné suroviny:
Odpalované těsto
250 ml mléka
10 g soli
20 g cukru
225 g másla
275 g mouky
10 vajec + 1 žloutek na potření
Cukrářský krém
250 ml mléka
3 žloutky
50 g cukru,
20 g maizeny
40 ml silného espresa
30 g kakaa (nejlépe Van Houten)
Poleva
350 g světlého fondantu (koupíte v Makru nebo v cukrářských potřebách jako je Fiala Praha)
asi 2 lžíce kakaa
Postup přípravy:
Začněte krémem. Dejte hřát mléko. Šlehejte žloutky s cukrem, přidejte maizenu, zamíchejte a přidejte část mléka. Směs nalijte do zbytku mléka a 3 až 5 minut zahřívejte, až směs začne houstnout (jako pudink). Krém nalijte do misky vyložené fólií, zakryjte fólií a nechte nejméně 2 hodiny chladit (můžete si ho připravit i den předem).
Na odpalované těsto dejte do vyššího kastrolu vařit mléko, 250 ml vody, sůl, cukr a máslo nakrájené na kostičky. Neustále míchejte. Až se bude směs vařit, stáhněte kastrol z ohně a přidejte prosátou mouku. Promíchejte a vraťte na sporák. Míchejte, až se těsto přestane lepit na vařečku. Vmíchejte vejce, jedno po druhém, ideálně pomocí robotu.
Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem tvořte pomocí cukrářského sáčku (velikost násady č. 8) proužky o délce 15 cm. Potřete žloutkem a jemně propíchněte vidličkou. Pečte, až těsto zpevní, poté ihned sejměte a dejte vychladnout na mřížku.
200 g krému smíchejte s kakaem, druhých 200 g s espresem. Banánky podélně nařízněte a naplňte krémem.
Fondant dejte zahřát do vodní lázně, teplota by neměla přesáhnout 32 °C. Ochuťte kakaem a začněte namáčet banánky. Nejprve je ponořte po délce, poté nakloňte svisle a nechte skápnout přebytek polevy. Nechte ji zatuhnout.