Vyhledávání
Československá sýrová roláda
Sýr vložte do mikrotenového sáčku, pevně zavažte a vložte do hrnce s mírně vroucí vodou.
Potřebné suroviny:
300 g pevného sýra typu eidam na náplň
400 g jemného tvarohu žervé, lučiny či taveného sýra, i ve směsi
2 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany
sůl
špetka cukru
pepř
paprika
jemně sekaná nakládaná zelenina
bylinky
případně šunka na dochucení
Postup přípravy:
Sýr vložte do mikrotenového sáčku, pevně zavažte a vložte do hrnce s mírně vroucí vodou. Na středním plameni vařte čtvrt hodiny. Mezitím si utřete náplň z uvedených surovin. Pak blok sýra opatrně vyjměte z vody a ze sáčku, položte na připravený obdélník alobalu a válečkem rozválejte na obdélník o výšce asi 2 mm. Naneste připravenou náplň, uhlaďte plochým nožem nebo špachtlí a za pomoci alobalu sýr pevně sviňte do rolády. Zabalené v alobalu nebo pečicím papíru nechte ztuhnout několik hodin nebo lépe do druhého dne. Roládu krájejte ostrým nožem.
Know-how: Na jídla pocházející z dob ČSSR, jež se vyznačovala mimo jiné náhražkovými surovinami, obvykle příliš rádi nevzpomínáme. Ale sýrová roláda je vtipný a variabilní kulinární vynález, jenž oživil mnohý podnikový večírek či domácí mejdan.
Čestné pionýrské – této soudružce chuťovce přejeme stálé zdraví! 🙂