Československá sýrová roláda

23. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Sýr vložte do mikrotenového sáčku, pevně zavažte a vložte do hrnce s mírně vroucí vodou.

Potřebné suroviny:

300 g pevného sýra typu eidam na náplň

400 g jemného tvarohu žervé, lučiny či taveného sýra, i ve směsi

2 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany

sůl

špetka cukru

pepř

paprika

jemně sekaná nakládaná zelenina

bylinky

případně šunka na dochucení

 

Postup přípravy:

Sýr vložte do mikrotenového sáčku, pevně zavažte a vložte do hrnce s mírně vroucí vodou. Na středním plameni vařte čtvrt hodiny. Mezitím si utřete náplň z uvedených surovin. Pak blok sýra opatrně vyjměte z vody a ze sáčku, položte na připravený obdélník alobalu a válečkem rozválejte na obdélník o výšce asi 2 mm. Naneste připravenou náplň, uhlaďte plochým nožem nebo špachtlí a za pomoci alobalu sýr pevně sviňte do rolády. Zabalené v alobalu nebo pečicím papíru nechte ztuhnout několik hodin nebo lépe do druhého dne. Roládu krájejte ostrým nožem.

Know-how: Na jídla pocházející z dob ČSSR, jež se vyznačovala mimo jiné náhražkovými surovinami, obvykle příliš rádi nevzpomínáme. Ale sýrová roláda je vtipný a variabilní kulinární vynález, jenž oživil mnohý podnikový večírek či domácí mejdan.

Čestné pionýrské – této soudružce chuťovce přejeme stálé zdraví! 🙂

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme