Čokoládové banánky

29. ledna 2011·Jídlo a pití·Redakce

Bílky a cukr ušlehejte ve vodní lázni do husté pěny.

Potřebné suroviny:

Na bezé rohlíčky:

10 bílků

75 dkg moučkového cukru

40 dkg mletých vlašských ořechů

7 dkg strouhanky

Na krém:

1/2 l mléka

2 vanilkové pudinky

50 dkg másla

26 dkg moučkového cukru

3 lžíce rumu

3 lžíce kakaa

Na polevu:

2 čokolády na vaření

8 dkg ztuženého tuku (Iva)

 

Postup přípravy:

Bílky a cukr ušlehejte ve vodní lázni do husté pěny. Odstavte a vmíchejte ořechy a strouhanku. Nechte vychladnout. Hmotou naplňte
cukrářský sáček s širší kulatou trubičkou a tvořte na plech vyložený pečicím papírem rohlíčky. Pečte (spíš sušte) v troubě předehřáté na 130 °C, až hmota zpevní. Po upečení nechte vychladnout.

Při přípravě krému postupujte následujícím způsobem. V troše mléka rozmíchejte pudinky. Zbylé mléko přiveďte k varu, vlijte rozmíchaný pudinkový prášek a připravte hustý pudink. Nechte jej vychladnout, odstraňte škraloup, vešlehejte máslo, cukr, rum a kakao. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Šlehejte, až je krém hladký.

Na vychladlé rohlíčky nastříkejte pomocí cukrářského sáčku krém a dejte ztuhnout do ledničky. Vychlazené rohlíčky namáčejte v čokoládě rozpuštěné ve vodní lázni a promíchané s rozpuštěným tukem. Uchovejte na chladném místě.

Tip: Bílky doporučujeme po oddělení od žloutků ponechat jeden až dva dny v ledničce. Ke šlehání se tak hodí lépe než bílky zcela čerstvé. Než je ale začnete šlehat, měly by mít pokojovou teplotu (asi 21 °C). Správně ušlehaný sníh nevytéká, když nakloníte mísu, a vytáhnete-li metlu, tvoří pevné špičky.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme