Dámský klub: Co vás v horku zaručeně ochladí?

15. července 2015·Jídlo a pití·Redakce

Počasí je letos v létě chvílemi aprílové. Chvíli horko, pak zase ochlazení. Když ale uhodí typické letní tropy, jak se ochlazujete? Dnes to probereme v Dámském klubu na Frekvenci 1.

Chladivé nápoje

Dát si v horku chlazené pivko je zaručeně osvěžující, ale v případě velkého vedra také poměrně riskantní. Pokud skončíte u jednoho půllitru, pak je to v pořádku, pokud si jich dáte víc, mohlo by vás to, místo osvěžení, spíš zcela uzemnit. Lépe tedy uděláte, pokud sáhnete po nealkoholickém drinku.

Výtečná a velmi osvěžující je například čerstvá citronáda. Zkusit můžete i okurkovou limonádu nebo chlazený mátový čaj. Ať už pijete cokoli, ve vysokých teplotách byste neměli pít příliš ledové nápoje. Ideální průměrná pokojová teplota.

Ochlazující pokrmy

Když si dáte bílý jogurt, zaručeně vás osvěží. Když do něj navíc přidáte nastrouhanou okurku a příslušné koření, dostanete vynikající řecké tzatziki, které můžete jíst buď jako přílohu nebo jako hlavní chod. Báječně se hodí třeba ke grilovanému masu.

Skvělé ochlazující účinky má také meloun. Když ho budete v průběhu celého dne uzobávat, osvěží vás a zároveň dostanete do těla potřebné tekutiny.

A čím se ochlazují moderátorky Dámského klubu?

Aneta: Vychlazené ovoce, hlavně melounek s balkánským sýrem. Také ajran, což je bulharský jogurtový nápoj něco jako kefír na slano. A jednoznačně voda, zevnitř i zvenčí 🙂

Markéta: Já musím chladit od hlavy – tedy namočit vlasy a kšiltovku. Když je to málo, tak nohy do studené vody. A když nezabere ani to, tak dobré vínko a děj se vůle boží 🙂

A jaké jsou vaše recepty na ochlazení v létě? Prozraďte nám to už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme