DÁMSKÝ KLUB: Jak vydržet na Silvestra v pohodě a střízliví?

31. prosince 2015·Jídlo a pití·Redakce

K silvestrovským oslavám patří dobré jídlo i alkohol. Mimo zapřisáhlých abstinentů si skleničku dobrého pití dopřeje každý. Pijte tak, aby vás druhý den nebolela hlava. Jde to!

Nepijte na prázdný žaludek

Silvestrovské stoly se neprohýbají lahůdkami náhodou. Správně zvolené občerstvení vám pomůže udržet se v kondici po celý večer. Pro dnešek zapomeňte na dietu a dejte si klidně něco mastnějšího. Nezapomínejte na vodu. K jedné skleničce vína si dopřejte skleničku vody.

Pivo a víno ve správném pořadí

Možná se také řídíte rčením, že víno na pivo se smí pít, ale pivo na víno ne. Je to nesmysl! Je to přesně obráceně. Za vším je nevědomý rytmus pití, údajně jedna sklenička za hodinu. Většina lidí rytmus nemění, ani když změní druh alkoholu. Víno obsahuje ale dvakrát tolik alkoholu než pivo. Takže je vlastně lepší pít nejdříve víno a pak trochu brzdit pivem.

Nepijte bublinky

Minerálky si vybírejte bez bublinek. Oxid uhličitý v perlivé vodě urychluje vstřebávání alkoholu. To platí i o sektu. Doplňujte sůl – třeba zobejte brambůrky nebo slané tyčinky.

Pozor na zbytkáč

Než sednete po oslavě za volant, uvědomte si, kdy jste si dopřáli poslední sklenku. Zbytkový alkohol se odbourává až 10 hodin. Respektive odbourá 1 promile. Dámy, u vás to trvá ještě déle!

Nenechte se zaskočit kocovinou

Před spaním vypijte hodně vody bez bublinek. K snídani si nedávejte nic sladkého. Stejně budete mít chuť na slané, a to je správně. Dejte si slané rybičky, vajíčko s hořčicí, kyselé okurky, horkou slanou česnečku. Ale to asi znáte sami!

Babské rady, které nefungují

Káva, kola, vitamín C – to všechno se doporučuje, ale nepomáhá. Kofein vás možná zdánlivě povzbudí, ale alkohol vám neodbourá. Na nápad se saunou zapomeňte. Budete více dehydrovaní a ubude vám i minerálů v těle.

Jak se silvestrovských oslav zhostí Aneta s Markétou?

Aneta: Nepít, jiná varianta nelze. Nebo pít pomalu, prokládat jídlem a pak se uvidí 🙂 

Markéta: Nejlepší je udělat si Silvestra na zkoušku 30.12. Pak je Vám 31. tak ouvej, že s jedním malým pivem přežijete do půlnoci a trjadá do postýlky. A na Nový rok jste čerství, jako jarní salátek:-)

Jestli už právě slavíte, tak vám držíme palce, aby oslava byla co nejdelší a nepřepral vás alkohol! Schválně, napíšete nám i na Silvestra? My tu pro vás jsme jako vždy od 16:00 – 17:00 hodin! 

Krásného Silvestra!

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme