Dámský klub se ptá: Jak moc vám lepek omezuje život? 

21. září 2015·Jídlo a pití·Redakce

Bezlepkový chleba, bezlepkové těsto, bezlepková omáčka. Čím dál častěji se s těmito termíny setkáváme. Pro někoho jsou bezlepkové potraviny nezbytné, pro jiného jsou spíš alternativou ke všednímu stravování. Dnes to probereme v Dámském klubu na Frekvenci 1.

Celiakie si nevybírá

Celiakie je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Působením lepku při něm dochází ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, kde pak mizí mikroklky a klky. V důsledku toho se povrch tenkého střeva snižuje a tím se zmenšuje i jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Toto onemocnění může přijít prakticky v každém věku a v současné chvíli je nevyléčitelné.

Bezlepkoví fajnšmekři

Existují i ti, kteří lepek sice jíst mohou, ale nechtějí. Lepek je v pečivu, v těstovinách, dokonce i v uzeninách a tak ho při běžném stravování přijímáme víc než dost. Proto není na škodu, když se mu v některých případech vyhneme. Občas se na lepek projevuje alergie, což může být pro některé jasný signál, že by s jeho konzumací měli přibrzdit.

Není na škodu strávit víc času v kuchyni a udělat si vlastní bezlepkové menu. Pro váš organismus to bude jedině přínos. A navíc domácí bezlepkové pečivo se vyplatí. Takový kupovaný bezlepkový chleba je totiž dost nákladnou záležitostí.

Mají moderátorky Dámského klubu zkušenosti s bezlepkovou stravou?

Markéta: Kamarádky, jejichž děti mají alergii na lepek léta chleba pekly. Teď už ho kupují, zmenšila se prý výrazně cena.

Na vaše názory čekáme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme