Domácí cibulový chléb s nivovou pomazánkou

14. září 2013·Jídlo a pití·Redakce

Vychutnejte si skvělou nivu od Madety

500 g mouky (směs hladké a špaldové)
1 kostka droždí
1 cibule
1 lžička cukru
250 ml vlažné vody
1 lžička kmínu
1–2 lžičky soli
olej

 

Pikantní pomazánka z nivy:

100 g nivy
1/2 měkkého tvarohu
5 dkg másla
10 dkg zakysané smetany

1 lžíce hořčice
1/2 kapie

pažitka
1 cibule

mletá paprika
chilli
sůl, pepř

Z kostky droždí, cukru a vody uděláme kvásek. Cibuli nakrájíme a osmahneme dozlatova na oleji. Mouku prosejeme, přidáme sůl, kmín, kvásek, promícháme a necháme vykynout. Do vykynutého těsta přidáme cibuli a dáme do formy, necháme ještě chvíli vykynout, poté pečeme při 180–200 stupních asi 50 min.

Příprava pomazánky: cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Nivu nastrouháme najemno, smícháme s cibulí , dále vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu, máslo, hořčici, překrájenou kapii a na jemno nakrájenou pažitku. Dochutíme mletou paprikou, chilli (kdo chce), solí a pepřem. Vše promícháme a mažeme na chléb.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme