Domácí špecle s telecími kolínky jako Ossobuco

9. listopadu 2013·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica má pro vás s holkama další skvělý recept

3 plátky z telecího kolene
2 mrkve
2 cibule
2 velká rajčata
3 stroužky česneku
4 lžíce másla
2 dcl bílého vína
2 dcl hovězího vývaru
hladká mouka
řapíkatý celer
tenká petrželka
2 bobkové listy
oregáno
tymián
1 lžíce rajského protlaku
olivový olej
sůl
pepř

Ingredience na špecle:
300 g polohrubé mouky
4 vejce
1 dcl sodovky
muškátový oříšek
kurkuma
sůl

Nakrájené pláty telecího kolene s kostí osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na olivovém oleji. Maso vytáhneme.
Do výpeku přidáme máslo, orestujeme najemno nakrájenou zeleninu – to jest 2 mrkve, 2 cibule ,1 řapíkatý celer , 3 str. česneku . Necháme změknout a lehce zhnědnout.
Poté přidáme bylinky a koření – petrželku, oregano, tymián a bobkový list.
Spaříme dvě masitá velká rajčata a zbavíme je slupky.

Maso přendáme do zeleniny, přidáme 1 lžíci protlaku a do výpeku nalijeme 2 dcl vína , dále vlijeme 2 dcl vývaru a překrájené jádřince z rajčat. Vše přilijeme k masu a zelenině. Přidáme rajčatovou dužinu, osolíme, opepříme a dáme do trouby na 2 hodiny na 170°C.

Mouku spojíme s vejci a sodovkou, muškátovým oříškem, kurkumou a uděláme řidší těsto. Přendáme na prkénko a nožem tvoříme špecle, které vkládáme rovnou do vroucí vody.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme