Vyhledávání
Drůbeží páj se špenátem
Troubu předehřejte na 180 °C. Omyté a osušené kuře osolte a opepřete.
Potřebné suroviny:
Na náplň:
1 malé kuře (nejlépe včetně drůbků)
1 lžíce hrubé mořské soli
1 lžička hrubě mletého černého pepře
250 ml suchého červeného vína
2 středně velké cibule, nakrájené na kolečka
2 lžičky rozmačkaného česneku
3 lžíce olivového oleje
hrst čerstvých bylinek jako petrželka, tymián nebo pažitka, nasekané nadrobno
3 lžíce ovesných vloček, namočených ve vodě
400 g spařeného špenátu nebo kopřiv
Na těsto:
125 g ledového másla
100 ml zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
1 vejce
240 g hladké mouky
1⁄4 lžičky soli
Postup přípravy:
Náplň: Troubu předehřejte na 180 °C. Omyté a osušené kuře osolte a opepřete. Přelijte vínem a zabalte do alobalu nebo dejte do pečicí nádoby s víkem. Pečte asi 90 minut, aby maso začalo odpadávat z kostí. Nechte vychladnout. Vykostěte. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Přidejte nasekané bylinky, promíchejte a ihned stáhněte z plotny.
V misce smíchejte maso, bylinkovou směs včetně oleje, vyždímané vločky a špenát. Dejte stranou.
Těsto: Máslo nastrouhejte a promíchejte se smetanou. Poté vmíchejte vejce, mouku a sůl a vytvořte vláčné těsto. Zabalte do folie a dejte na 20 minut do lednice. Z těsta vyválejte silný obdélník a přeložte ho na třetiny. Znovu rozválejte a přeložte a zopakujte ještě
minimálně jednou. Dejte opět do lednice na 20 minut. Troubu předehřejte na 250 °C. Těsto rozválejte na placku silnou 1 cm.Doprostřed kulaté nádoby vhodné na pečení dejte dnem vzhůru čajový šálek. Okolo rozprostřete masovou náplň, kterou překryjte těstem. Kolem šálku těsto ořízněte. Pečte 8 až 10 minut, poté snižte teplotu na 230 °C a pečte dalších 8 až 10 minut, až povrch lákavě zezlátne.