Drůbeží páj se špenátem

26. února 2011·Jídlo a pití·Redakce

Troubu předehřejte na 180 °C. Omyté a osušené kuře osolte a opepřete.

Potřebné suroviny:

Na náplň:

1 malé kuře (nejlépe včetně drůbků)

1 lžíce hrubé mořské soli

1 lžička hrubě mletého černého pepře

250 ml suchého červeného vína

2 středně velké cibule, nakrájené na kolečka

2 lžičky rozmačkaného česneku

3 lžíce olivového oleje

hrst čerstvých bylinek jako petrželka, tymián nebo pažitka, nasekané nadrobno

3 lžíce ovesných vloček, namočených ve vodě

400 g spařeného špenátu nebo kopřiv

Na těsto:

125 g ledového másla

100 ml zakysané smetany

1 lžíce citronové šťávy

1 vejce

240 g hladké mouky

1⁄4 lžičky soli

 

Postup přípravy:

Náplň: Troubu předehřejte na 180 °C. Omyté a osušené kuře osolte a opepřete. Přelijte vínem a zabalte do alobalu nebo dejte do pečicí nádoby s víkem. Pečte asi 90 minut, aby maso začalo odpadávat z kostí. Nechte vychladnout. Vykostěte. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Přidejte nasekané bylinky, promíchejte a ihned stáhněte z plotny.
V misce smíchejte maso, bylinkovou směs včetně oleje, vyždímané vločky a špenát. Dejte stranou.

Těsto: Máslo nastrouhejte a promíchejte se smetanou. Poté vmíchejte vejce, mouku a sůl a vytvořte vláčné těsto. Zabalte do folie a dejte na 20 minut do lednice. Z těsta vyválejte silný obdélník a přeložte ho na třetiny. Znovu rozválejte a přeložte a zopakujte ještě
minimálně jednou. Dejte opět do lednice na 20 minut. Troubu předehřejte na 250 °C. Těsto rozválejte na placku silnou 1 cm.Doprostřed kulaté nádoby vhodné na pečení dejte dnem vzhůru čajový šálek. Okolo rozprostřete masovou náplň, kterou překryjte těstem. Kolem šálku těsto ořízněte. Pečte 8 až 10 minut, poté snižte teplotu na 230 °C a pečte dalších 8 až 10 minut, až povrch lákavě zezlátne.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme