Entrecôte à la bordelaise

16. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Vyjměte morek z kosti a namočte ho na 45 minut do studené vody

Potřebné suroviny:

2 silné roštěnky, o váze 300–500 g

1 velká morková kost (lze vynechat)

100 g másla

1⁄2 láhve červeného Bordeaux

4 šalotky

300 ml hovězího bujonu

1 svazek hladkolisté petržele,

1 lžíce oleje

sůl, čerstvě mletý pepř

 

Postup přípravy:

Vyjměte morek z kosti a namočte ho na 45 minut do studené vody. Oloupejte šalotky a nasekejte je najemno, stejně tak petržel. V hluboké pánvi rozpalte trošku másla a vložte tam obě roštěnky. Restujte je 4 minuty z každé strany. Osolte a opepřete z každé strany a nechte případně ještě restovat podle požadované úpravy, ale maximálně 8 minut z každé strany na stupeň dobřepropečený. Uložte do tepla.

Do pánve, ve které jste opékali roštěnou, přidejte další kousek másla a vložte šalotky, mírně osolte. Nechte smažit asi 2 minuty, pravidelně míchejte. Poté vlijte červené víno a bujon, přiveďte do varu a nechte ho na prudkém ohni z poloviny zredukovat na omáčku.

Dejte vařit kastrol slané vody. Morek nakrájejte na tenká kolečka a vložte je do vařící vody, sejmuté z ohně. Smíchejte oříšek másla s moukou, zapracujte vidličkou a přidejte do omáčky, abyste ji spojili. Dobře promíchejte.

Vyjměte kolečka morku a jemně je osušte. Na talíř rozmístěte maso, přidejte kolečka morku a pak vše přelijte omáčkou. Opepřete čerstvě mletým pepřem a posypte nasekanou petrželkou. Okamžitě podávejte, například s bramborami vařenými v páře.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme