Vyhledávání
Entrecôte à la bordelaise
Vyjměte morek z kosti a namočte ho na 45 minut do studené vody
Potřebné suroviny:
2 silné roštěnky, o váze 300–500 g
1 velká morková kost (lze vynechat)
100 g másla
1⁄2 láhve červeného Bordeaux
4 šalotky
300 ml hovězího bujonu
1 svazek hladkolisté petržele,
1 lžíce oleje
sůl, čerstvě mletý pepř
Postup přípravy:
Vyjměte morek z kosti a namočte ho na 45 minut do studené vody. Oloupejte šalotky a nasekejte je najemno, stejně tak petržel. V hluboké pánvi rozpalte trošku másla a vložte tam obě roštěnky. Restujte je 4 minuty z každé strany. Osolte a opepřete z každé strany a nechte případně ještě restovat podle požadované úpravy, ale maximálně 8 minut z každé strany na stupeň dobřepropečený. Uložte do tepla.
Do pánve, ve které jste opékali roštěnou, přidejte další kousek másla a vložte šalotky, mírně osolte. Nechte smažit asi 2 minuty, pravidelně míchejte. Poté vlijte červené víno a bujon, přiveďte do varu a nechte ho na prudkém ohni z poloviny zredukovat na omáčku.
Dejte vařit kastrol slané vody. Morek nakrájejte na tenká kolečka a vložte je do vařící vody, sejmuté z ohně. Smíchejte oříšek másla s moukou, zapracujte vidličkou a přidejte do omáčky, abyste ji spojili. Dobře promíchejte.
Vyjměte kolečka morku a jemně je osušte. Na talíř rozmístěte maso, přidejte kolečka morku a pak vše přelijte omáčkou. Opepřete čerstvě mletým pepřem a posypte nasekanou petrželkou. Okamžitě podávejte, například s bramborami vařenými v páře.