Vyhledávání
Frekvence 1 doporučuje přírodní afrodiziakum: Chřest!
Chřestová sezóna je tu! Každoročně u nás spotřeba této zdravé pochoutky stoupá. Není divu. Z chřestu můžeme vykouzlit spoustu lahodných pokrmů!
Kořeny chřestu sahají až do doby starého Egypta, tedy až do doby 4000 let před n. l. U nás se těšil velké oblibě především na začátku 20. století. Tehdy byl český chřest vyhlášený po celé Evropě! Později se k nám začal dovážet, ale dnes se jeho tradice vrací a my opět můžeme kupovat pravý český chřest.
Druhy chřestu
Na trzích a v obchodech u nás seženeme především bílý a zelený chřest. Rozdíl je nejen v barvě, ale také ve vzhledu a chuti. Bílý chřest má na rozdíl od zeleného silnější stonky a jemnou chuť. Setkat se můžeme také s chřestem fialovým a dalšími barevnými odrůdami.
Jak poznám čerstvý chřest?
Jestli si chcete být jisti, že kupujete skutečně čerstvý chřest, zatlačte nehtem na jeho řeznou plochu – měla by z ní vytékat tekutina. Čerstvý chřest se zlomí, když ho budete ohýbat a špičky výhonků má uzavřené.
Jak ho skladovat?
Nejlepší je čerstvý chřest. Pokud se k jeho konzumaci a úpravě nedostanete hned, skladujte ho tam, kde je chladno, vlhko a tma.
Příprava chřestu
Bílý chřest potřebuje o něco složitější přípravu než zelený. U obou je potřeba odříznout dřevnatý konec. Podle šéfkuchaře Pavla Sapíka je u bílého chřestu především důležité dobře ho oloupat. Pak ho dejte vařit do osolené vody s troškou másla a plátkem citronu. Stačit by mu mělo kolem 10 minut. Zelený chřest můžete vařit kratší dobu nebo jen lehce spařit a pak “prohodit” na másle.
Chřestové dobroty
Způsobů, jak chřest v kuchyni připravovat, je mnoho. Populární jsou například krémové polévky, zapečený chřest, slané koláče, chřest podušený nebo grilovaný jako příloha, výborný je ale také syrový. V obchodech ho seženeme i naložený – ten můžeme použít do osvěžujících jarních salátů.
Jako doplněk se chřest podává k různým druhům masa nebo k rybám. Výborný je i ve spojení s rýží, kuskusem, bramborem, pečeným kuřetem nebo zeleninovým salátem.
S chřestem k dobrému zdraví
Chřest nejen, že skvěle chutná, ale má i blahodárné účinky na naše zdraví. Je zdrojem mnoha vitaminů a stopových prvků. Chřest do našeho těla přináší draslík, zinek, fosfor, železo, jód a sodík a obsahuje také velké množství betakarotenu. Je prospěšný pro kůži a zrak a má silné močopudné účinky, které pomáhají pracovat ledvinám a močovému měchýři. Prospívá i našemu srdci, nervové soustavě a napomáhá pročištění organismu.
A pozor: častá konzumace chřestu zvyšuje chuť na sex a tak funguje jako přírodní afrodiziakum!