Frekvence 1 doporučuje přírodní afrodiziakum: Chřest!

22. května 2015·Jídlo a pití·Redakce

Chřestová sezóna je tu! Každoročně u nás spotřeba této zdravé pochoutky stoupá. Není divu. Z chřestu můžeme vykouzlit spoustu lahodných pokrmů!

Kořeny chřestu sahají až do doby starého Egypta, tedy až do doby 4000 let před n. l. U nás se těšil velké oblibě především na začátku 20. století. Tehdy byl český chřest vyhlášený po celé Evropě! Později se k nám začal dovážet, ale dnes se jeho tradice vrací a my opět můžeme kupovat pravý český chřest.

Druhy chřestu

Na trzích a v obchodech u nás seženeme především bílý a zelený chřest. Rozdíl je nejen v barvě, ale také ve vzhledu a chuti. Bílý chřest má na rozdíl od zeleného silnější stonky a jemnou chuť. Setkat se můžeme také s chřestem fialovým a dalšími barevnými odrůdami.

Jak poznám čerstvý chřest?

Jestli si chcete být jisti, že kupujete skutečně čerstvý chřest, zatlačte nehtem na jeho řeznou plochu – měla by z ní vytékat tekutina. Čerstvý chřest se zlomí, když ho budete ohýbat a špičky výhonků má uzavřené.

Jak ho skladovat?

Nejlepší je čerstvý chřest. Pokud se k jeho konzumaci a úpravě nedostanete hned, skladujte ho tam, kde je chladno, vlhko a tma.

Příprava chřestu

Bílý chřest potřebuje o něco složitější přípravu než zelený. U obou je potřeba odříznout dřevnatý konec. Podle šéfkuchaře Pavla Sapíka je u bílého chřestu především důležité dobře ho oloupat. Pak ho dejte vařit do osolené vody s troškou másla a plátkem citronu. Stačit by mu mělo kolem 10 minut. Zelený chřest můžete vařit kratší dobu nebo jen lehce spařit a pak “prohodit” na másle. 

Chřestové dobroty

Způsobů, jak chřest v kuchyni připravovat, je mnoho. Populární jsou například krémové polévky, zapečený chřest, slané koláče, chřest podušený nebo grilovaný jako příloha, výborný je ale také syrový. V obchodech ho seženeme i naložený – ten můžeme použít do osvěžujících jarních salátů.

Jako doplněk se chřest podává k různým druhům masa nebo k rybám. Výborný je i ve spojení s rýží, kuskusem, bramborem, pečeným kuřetem nebo zeleninovým salátem.  

S chřestem k dobrému zdraví

Chřest nejen, že skvěle chutná, ale má i blahodárné účinky na naše zdraví. Je zdrojem mnoha vitaminů a stopových prvků. Chřest do našeho těla přináší draslík, zinek, fosfor, železo, jód a sodík a obsahuje také velké množství betakarotenu. Je prospěšný pro kůži a zrak a má silné močopudné účinky, které pomáhají pracovat ledvinám a močovému měchýři. Prospívá i našemu srdci, nervové soustavě a napomáhá pročištění organismu.

A pozor: častá konzumace chřestu zvyšuje chuť na sex a tak funguje jako přírodní afrodiziakum!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme