Frekvence 1 doporučuje: Vlašské ořechy!

24. října 2015·Jídlo a pití·Redakce

Možná máte na zahradě ořešák, ale ořechy místo zpracování rozdáte po sousedech. To je škoda. Mají totiž pro lidský organismus blahodárné účinky a navíc mají i širokou škálu využití.

Na sklizeň vlašských ořechů je čas kdykoli během podzimních měsíců. Nejvhodnější okamžik je ten, kdy ořechům začne praskat jejich zelená slupka. Tu musíte před sušením odstranit. Pokud nechcete mít černé prsty, zkuste to udělat v gumových rukavicích. Jen počítejte s tím, že v nich to trvá trochu déle. Ořechy pak sušte ideálně při teplotě kolem 25°C.

Ať už máte ořechy vlastní nebo koupené, dejte si pozor, aby na nich nebyla plíseň a tečky. Ty totiž často upozorňují na přítomnost toxinů. Nelepší je kupovat ořechy ve skořápce a vyloupat až těsně před konzumací. Vyloupané ořechy skladujte v lednici nejdéle 3 měsíce. Ořechy ve skořápce nežluknou a tak je můžete použít i za dva roky.

Podpora zdraví

Vlašské ořechy jsou velmi výživné. Jejich výživová hodnota je dokonce vyšší než u hovězího masa. Jsou bohaté na tuk, které tvoří až 62% jejich hmotnosti. Tyto tuky jsou kvalitní a člověku velmi prospěšné. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, podílí se na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek. Také zabraňují vzniku krevních sraženin v cévách a brzdí zánětlivé procesy.

Zároveň ořechy obsahují spoustu účinných látek, které podpoří správnou funkci našeho organismu. Obsahují kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek a pak množství vitaminu E a B1, B2, B3 a B6. Při pravidelné konzumaci podporují činnost mozku, snižují krevní tlak, ale také chrání před infarktem a mozkovou mrtvicí.

Využití ořechů

Nejčastěji je využíváme do moučníků nebo do vánočního cukroví. Z ořechů je ale také výtečné máslo, hodí se i k sýru, dělá se z nich likér, omáčka, tinktura a nebo olej, který pomáhá tělu zvenku i zevnitř. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme