Vyhledávání
Frekvence 1 radí: Zahřejte se těmi správnými potravinami!
V chladných a mrazivých dnech někomu stačí pořádné oblečení, jinému je ale i přesto zima. My vám poradíme, čím se můžete zahřát zevnitř - tedy jaké potraviny byste v chladných dnech měli konzumovat.
Tím, že si prohřejete organismus vhodným jídlem, nastartujete metabolismus, což jistě potěší všechny, kteří se chtějí zbavit přebytečných kil. Pozor si ale musí dávat lidé s vysokým tlakem, sklonem k migrénám a také ti, kteří jsou po mrtvici nebo trpí nespavostí.
Teplo podle Číňanů
Východní medicína se tématu zahřátí organismu věnuje už od pradávna. Podle Číňanů je nejlepší jíst na podzim a v zimě co nejvíc tepelně upravených jídel. Naopak vyhnout byste se měli mléčným výrobkům, které mají opačnou funkci – ochlazují organismus.
Snídaně
Zkuste vyskočit ze stereotypu a místo cereálií a jogurtu snídejte míchaná vajíčka, párky nebo cokoli jiného, co prošlo tepelnou úpravou a podává se ohřáté. Jestli si přesto nedokážete představit ráno bez mléčné nebo jogurtové dobroty, okořeňte si ji trochou skořice, která dokáže příjemně prohřát.
Oběd a večeře
Polévka je skvělým prostředkem k zahřátí. Pokud v ní navíc máte trochu zázvoru nebo chilli, možná se zahřejete nejen zevnitř, ale i zvenku. I hlavní chod vás může pořádně prohřát. Z masa zahřeje kuřecí, skopové, jehněčí a stejně tak i kachna a husa. Jako příloha je ideální pohanka, rýže nebo jáhly.
Nápoje pro zahřátí
Z nealkoholických nápojů sáhněte po zázvorovém čaji. Zahřeje a skvěle poslouží i v případě nachlazení. Z alkoholických nápojů je pak zahřívačem číslo jedna svařák.
Tady je souhrn zahřívacích potravin podle tradiční čínské medicíny:
- teplé polévky
- koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
- ryby – losos, úhoř
- maso – kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
- vnitřnosti
- sýry – plísňové, kozí a ovčí
- ovoce – broskve, třešně, maliny, datle
- sušené ovoce
- zelenina – česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky – udržují v organismu nejen teplo, ale povzbuzují chuť k jídlu, odstraňují zácpu a zrychlují metabolismus
- ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
- semena – mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
- rýže, jáhly, pohanka, sója
- ovesná kaše
- celozrnné potraviny
- vejce
- máslo a ostatní tuky
- sůl
- kakao, kakaové produkty
- alkohol
- červené a rýžové víno
- káva
- černý a zázvorový čaj