Frekvence 1 žije vinobraním: Jak vzniká burčák a čím nám prospívá?

17. září 2015·Jídlo a pití·Redakce

Pití burčáku je v Čechách a na Moravě hodně oblíbená disciplína. Ale jak vlastně tenhle nápoj, který v řadě zemí ani neznají, vůbec vzniká a čím lidskému tělu prospívá?

Burčák je v podstatě meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Jde o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné obsahující chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Vyrábí se z bílých i červených hroznů.  

Podle zkušených vinařů má být dobrý burčák mírně zakalený kvasným kalem a musí být hustý. Pokud není, tak je většinou ředěný vodou. A je-li příliš tmavý, bývá již moc zkvašený, anebo není z hroznů, ale z jablek. Skleničku kvalitního burčáku údajně poznáte i podle zvuku – po přiložení k uchu šumí.

Burčáku vypít tolik jako máme krve

Milovníci vína tvrdí, že burčáku bychom ročně měli vypít tolik, kolik máme krve. Obsahuje totiž velké množství vitaminů, především skupiny B, a kvasinek. Kyselina nikotinová navíc zabraňuje vzniku nervových a kožních poruch, a kyselina pantotenová zase chrání organismus proti onemocnění zažívacího ústrojí. Oběcně vitaminy skupiny B působí proti únavě a nechutenství.

V České republice se burčák pije hlavně na Moravě, oblíbený je také hodně v sousedním Rakousku, Německu a na Slovensku. V Rakousku je nazýván burčák “Sturm”, v Německu jej označují jako “Junger Wein” případně “Neuer Wein”. V angličtině se označuje jako “new half-fermented wine” nebo “new wine”.  Ve francouzštině mají pro burčák výraz “vin bourru”.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme