Vyhledávání
GRILOVÁNÍ: 3x grilované kuřecí maso
Celé Česko griluje s rádiem Frekvence 1! V rámci naší akce pro vás máme spoustu receptů, které se týkají právě grilování. Tentokrát grilujeme kuřecí maso!
KUŘECÍ PLACIČKY S KORIANDREM
Potřebujeme:
500 g mletého kuřecího masa
1 svazek čerstvého koriandru
1 vejce
2 zelené chilli papričky
1 lžička hořčice
1 stroužek česneku
špetka strouhané citronové kůry
sůl
olej
Chilli papričky omyjeme, zbavíme semínek, nakrájíme je nadrobno a nasypeme do mísy. K chilli papričkám přidáme mleté maso, nadrobno nakrájený koriandr, citronovou kůru, rozdrcený česnek, hořčici a vejce, osolíme a všechny suroviny důkladně promícháme.
Z hmoty vytvarujeme placičky, potřeme je z obou stran olejem a grilujeme 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou dobře propečené i uvnitř. Kuřecí placičky podáváme s houskami rozpečenými na grilu, doplníme jogurtovým dresinkem.
KUŘE S POMERANČEM A BAZALKOU
Na marinádu potřebujeme:
1 pomeranč
2 lžíce nasekané bazalky
0,75 dl olivového oleje
0,75 dl suchého bílého vína
5-8 stroužků česneku
mletý pepř
sůl
Na ananasovou salsu potřebujeme:
90 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu
1/4 červené papriky
šťáva z 1 limetky
1/4 lžičky drcených chilli papriček
1/4 lžičky třtinového cukru
Nejdříve připravíme marinádu. Pomeranč omyjeme, nakrájíme na plátky a vložíme do nekovové mísy. Přidáme nasekaný česnek a všechny ostatní uvedené přísady a promícháme. V této směsi dobře obalíme omyté a osušené kuře, zakryjeme ho fólií a necháme marinovat přes noc v chladničce.
Odležené kuře vyjmeme z marinády a grilujeme za průběžného otáčení doměkka. Během grilování kuře potíráme zbylou marinádou, ze které jsme odstranili kolečka pomeranče, jež také opečeme na grilu dohněda.
Ananas a papriku na salsu nakrájíme na drobné kostičky a smícháme je v misce s ostatními uvedenými přísadami. Hotové kuře naporcujeme a podáváme ho s připravenou ananasovou salsou, ozdobené grilovanými kolečky pomeranče a doplněné pečivem.
ASIJSKÉ KUŘECÍ ŠPÍZY
Potřebujeme:
4 kuřecí prsa
1 dl sójové omáčky
2 lžíce sladké chilli omáčky
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na 1,5 cm silné proužky. Vložíme je do mísy, přidáme sójovou omáčku, sladkou chilli omáčku, nastrouhaný zázvor, olej a rozdrcené stroužky česneku, promícháme a necháme marinovat.
Odležené maso vyjmeme z marinády a napícháme ho na čtyři kovové nebo bambusové špejle (ty předem namočíme do studené vody, aby se nepřipalovaly). Špízy položíme na rozehřátý gril a grilujeme z každé strany 3-4 minuty. Špízy podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.