GRILOVÁNÍ: 3x grilované kuřecí maso

18. června 2015·Jídlo a pití·Redakce

Celé Česko griluje s rádiem Frekvence 1! V rámci naší akce pro vás máme spoustu receptů, které se týkají právě grilování. Tentokrát grilujeme kuřecí maso!

KUŘECÍ PLACIČKY S KORIANDREM

Potřebujeme:

  • 500 g mletého kuřecího masa

  • 1 svazek čerstvého koriandru

  • 1 vejce

  • 2 zelené chilli papričky

  • 1 lžička hořčice

  • 1 stroužek česneku

  • špetka strouhané citronové kůry

  • sůl

  • olej

Chilli papričky omyjeme, zbavíme semínek, nakrájíme je nadrobno a nasypeme do mísy. K chilli papričkám přidáme mleté maso, nadrobno nakrájený koriandr, citronovou kůru, rozdrcený česnek, hořčici a vejce, osolíme a všechny suroviny důkladně promícháme.

Z hmoty vytvarujeme placičky, potřeme je z obou stran olejem a grilujeme 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou dobře propečené i uvnitř. Kuřecí placičky podáváme s houskami rozpečenými na grilu, doplníme jogurtovým dresinkem.

KUŘE S POMERANČEM A BAZALKOU

Na marinádu potřebujeme:

  • 1 pomeranč

  • 2 lžíce nasekané bazalky

  • 0,75 dl olivového oleje

  • 0,75 dl suchého bílého vína

  • 5-8 stroužků česneku

  • mletý pepř

  • sůl

Na ananasovou salsu potřebujeme:

  • 90 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu

  • 1/4 červené papriky

  • šťáva z 1 limetky

  • 1/4 lžičky drcených chilli papriček

  • 1/4 lžičky třtinového cukru

Nejdříve připravíme marinádu. Pomeranč omyjeme, nakrájíme na plátky a vložíme do nekovové mísy. Přidáme nasekaný česnek a všechny ostatní uvedené přísady a promícháme. V této směsi dobře obalíme omyté a osušené kuře, zakryjeme ho fólií a necháme marinovat přes noc v chladničce.

Odležené kuře vyjmeme z marinády a grilujeme za průběžného otáčení doměkka. Během grilování kuře potíráme zbylou marinádou, ze které jsme odstranili kolečka pomeranče, jež také opečeme na grilu dohněda.

Ananas a papriku na salsu nakrájíme na drobné kostičky a smícháme je v misce s ostatními uvedenými přísadami. Hotové kuře naporcujeme a podáváme ho s připravenou ananasovou salsou, ozdobené grilovanými kolečky pomeranče a doplněné pečivem.

ASIJSKÉ KUŘECÍ ŠPÍZY

Potřebujeme:

  • 4 kuřecí prsa

  • 1 dl sójové omáčky

  • 2 lžíce sladké chilli omáčky

  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru

  • 3 stroužky česneku

  • 1 lžíce olivového oleje

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na 1,5 cm silné proužky. Vložíme je do mísy, přidáme sójovou omáčku, sladkou chilli omáčku, nastrouhaný zázvor, olej a rozdrcené stroužky česneku, promícháme a necháme marinovat.

Odležené maso vyjmeme z marinády a napícháme ho na čtyři kovové nebo bambusové špejle (ty předem namočíme do studené vody, aby se nepřipalovaly). Špízy položíme na rozehřátý gril a grilujeme z každé strany 3-4 minuty. Špízy podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme