Grilování Frekvence 1: Poctivé hovězí steaky

Letní měsíce jsou nejlepším obdobím pro grilování. A tak vám v rámci akce Celé Česko griluje s rádiem Frekvence 1 přinášíme další báječné tipy. Tentokrát na hovězí steaky!

POCTIVÉ HOVĚZÍ STEAKY

  • 4 řezy z vysokého roštěnce (každý nejméně 200g)

  • 2 lžíce olivového oleje

  • lžička drceného fenyklu, koriandru a pepře

  • sůl

Maso potřeme olejem, posypeme kořením, zakryjeme fólií a necháme odležet. Odležené maso opečeme na grilu nejprve na silnějším žáru z každé strany asi 2 minuty a pak grilujeme při střední teplotě podle požadovaného stupně propečení 10-20 minut.

Maso necháme ještě 10 minut na teplém místě dojít (nebo ho zabalíme do alobalu), pak ho osolíme a podáváme doplněné pikantní omáčkou. Výbornou přílohou jsou opečené brambůrky.

STUPNĚ PROPEČENÍ STEAKU

Blue rare – velmi jemně propečený steak, někdy též označován jako very rare. Je opečený na prudké teplotě, krátce. Uvnitř zůstává krvavý, opečené okraje jsou zruba 1-3 mm silné.

Rare – jemně propečený steak, uvnitř by měl být zhruba 51 °C teplý. Okraj je více propečený, silnější, a celkově se začíná zbarvovat do hněda. Uvnitř je stále dočervena.

Medium rare – středně propečený steak, uvnitř by měl být asi 54-56 °C teplý. Vnitřek steaku je zbarven do růžova a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. V kvalitních steakhousech bude zákazníkovi připraven steak tímto způsobem, pokud neřekne jinak.

Medium – střed steaku by měl být asi 61 °C teplý, barva řezu je již téměř celá hnědá (až do šeda), avšak střed steaku by měl stále zůstat narůžovělý.

Medium well – teplota uvnitř steaku by měla být zhruba 64-65 °C, maso je už téměř celé hnědé, avšak uvnitř by stále měly být náznaky růžového středu. Takto upravený steak prakticky ztrácí již svoji šťavnatost.

Well done – teplota centra steaku je již vyšší než 70 °C, prakticky je propečený zcela do hnědé barvy. Absolutně se z něj vytratila jemnost a šťavnatost a budete si připadat, že žvýkáte gumu. Ve steakhousech vám klidně nemusí chtít takový steak připravit.

PIKANTNÍ OMÁČKA

  • 1 malá cibule

  • 50g rajského protlaku

  • ½ žluté papriky

  • 30g uzené šunky

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce hnědého cukru

  • 1 zelená chilli paprička

  • 1 stroužek česneku

  • sůl

Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji. Přidáme jemně nakrájený česnek a chilli papričku, na kostičky nakrájenou papriku a šunku a orestujeme. Přidáme rajský protlak, sójovou omáčku a cukr, zalijeme 2 dl vody a omáčku necháme asi 15 minut pomalu provářet. Na závěr ji podle potřeby přisolíme. Výborně se hodí ke grilovanému masu.