Gurmáni na cestách: Švýcarsko!

23. července 2015·Jídlo a pití·Redakce

Švýcarsko je sice malým státem, ale i přesto vyniká svými Alpami, jezery a také vynikající kuchyní. Právě té se teď budeme věnovat.

Dá se říct, že švýcarská kuchyně je jednoduchá. To vychází z historie, kdy měli lidé k dispozici jen základní ingredience. Základními stavebními kameny švýcarské kuchyně jsou sýry z kravského mléka, mléko, smetana, ryby, brambory, zelenina a ovoce. Bezesporu nejznámějším švýcarským mléčným výrobkem je sýr Emmentál. Oblíbený je po celém světě. Z masa pak Švýcaři nejraději používají hovězí.

Různé oblasti, různé kuchyně

Švýcarsko dělíme na francouzskou, německou a italskou oblast. Nejvíc specialit přichází především z té francouzské. 

Podle kuchaře Jirky Babicy byste určitě měli ochutnat fondue a raclette. To jsou speciality, které seženete především v místech, kde se ve Švýcarsku hovoří francouzsky. U fondue namáčíme kousky pečiva a zeleniny do sýra, který zahříváme v kotlíku nad plamenem svíčky.

V případě raclette vám Švýcaři také naservírují teplý sýr – tentokrát vám ho na talíř oddělí z velkého sýrového bochníku.

Rösti je švýcarské národní jídlo, které pochází z německy mluvící oblasti země. Jde o smaženou placku ze strouhaných nebo na kousky nakrájených brambor. Na ni se většinou dává krájená šunka nebo další ingredience pro dochucení.

V italském kantonu Ticino zase převládají speciality z italské kuchyně. Nejčastěji vám tu nabídnou pizzu, rizoto a těstoviny.

Sladká tečka

Švýcaři si také potrpí na dobré moučníky. Jako dezert nejraději servírují Apfelstrudel, tedy nám dobře známý jablečný štrůdl. Další sladkou dobrotou, kterou Švýcaři vynikají je bezesporu jejich čokoláda.

Z nápojů ve Švýcarsku určitě ochutnejte jejich víno, mošt a také rivellu, což je nealkoholický nápoj vyrobený ze syrovátky.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme