Gurmáni na cestách: Takhle chutná Francie!

6. července 2015·Jídlo a pití·Redakce

Francouzská kuchyně je nesmírně zdravá, chutná a hlavně bohatá. Francouzi dali světu nejen spoustu gastronomických příruček a encyklopedií, ale také průvodce, který rozdává tzv. Michelinské hvězdy a je známý jako nejvyšší autorita při oceňování restaurací.

Francouzský poklad 

V roce 2010 označila organizace UNESCO francouzskou kuchyni za „nedotknutelné kulturní dědictví“. Není divu – Francie je totiž kolébkou tzv. haute cuisine, tedy gastronomie na vysoké úrovni. Francouzská kuchyně je velmi různorodá a každý region má své speciality. 

Kuchař Jirka Babica má jasno. Z francouzských jídel doporučuje ochutnat kohouta na víně. Podle něj jsou výtečná i žabí stehýnka, šneci a další delikatesy, které Francouzi umí znamenitě upravit. Stejně tak dobře si poradí i s křepelkami nebo drozdy.

Zdravé delikatesy

Ve Francii si gurmáni pochutnávají i na dobře upravené zelenině. V oblibě je chřest, baby karotka, čekanka a milují i artyčoky, květák, špenát a dýni.

Francouzi dali světu quiche, creme brullee a nebo croissanty. Z nápojů vynikají skvělými víny, sekty, ale také jako první začali vyrábět lehce alkoholický kvašený nápoj, tzv. cidre. Málokterá kuchyně se dnes obejde bez voňavých provensálských bylinek nebo dijonské hořčice. I za to vděčíme Francouzům.

TIP Jirky Babicy

Pokud půjdete do francouzské restaurace, dejte si pozor na ceny. Jinou sumu zplatíte, když si vezmete jídlo s sebou, jinou, když ho sníte na místě a ještě víc dáte, pokud si sednete na zahrádku restaurace.

Tak si s sebou vemte dost peněz. Přejeme vám bon appétit.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme