Vyhledávání
Gurmáni na cestách: Takhle chutná Francie!
Francouzská kuchyně je nesmírně zdravá, chutná a hlavně bohatá. Francouzi dali světu nejen spoustu gastronomických příruček a encyklopedií, ale také průvodce, který rozdává tzv. Michelinské hvězdy a je známý jako nejvyšší autorita při oceňování restaurací.
Francouzský poklad
V roce 2010 označila organizace UNESCO francouzskou kuchyni za „nedotknutelné kulturní dědictví“. Není divu – Francie je totiž kolébkou tzv. haute cuisine, tedy gastronomie na vysoké úrovni. Francouzská kuchyně je velmi různorodá a každý region má své speciality.
Kuchař Jirka Babica má jasno. Z francouzských jídel doporučuje ochutnat kohouta na víně. Podle něj jsou výtečná i žabí stehýnka, šneci a další delikatesy, které Francouzi umí znamenitě upravit. Stejně tak dobře si poradí i s křepelkami nebo drozdy.
Zdravé delikatesy
Ve Francii si gurmáni pochutnávají i na dobře upravené zelenině. V oblibě je chřest, baby karotka, čekanka a milují i artyčoky, květák, špenát a dýni.
Francouzi dali světu quiche, creme brullee a nebo croissanty. Z nápojů vynikají skvělými víny, sekty, ale také jako první začali vyrábět lehce alkoholický kvašený nápoj, tzv. cidre. Málokterá kuchyně se dnes obejde bez voňavých provensálských bylinek nebo dijonské hořčice. I za to vděčíme Francouzům.
TIP Jirky Babicy
Pokud půjdete do francouzské restaurace, dejte si pozor na ceny. Jinou sumu zplatíte, když si vezmete jídlo s sebou, jinou, když ho sníte na místě a ještě víc dáte, pokud si sednete na zahrádku restaurace.
Tak si s sebou vemte dost peněz. Přejeme vám bon appétit.