Hovězí po burgundsku

2. dubna 2011·Jídlo a pití·Redakce

Maso si nakrájíme na kostky, okořeníme a z prudka orestujeme na oleji.

Potřebné suroviny:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 1 ks větší mrkev
  • 1 ks řapíkatého celeru
  • 100 g celeru bulvy
  • 1 ks cibule
  • 1 láhev kvalitního červeného vína, nejlépe Burgundského
  • 100 g slaniny
  • 100 g žampióny
  • 500 ml silného hovězího vývaru
  • 1 polévková lžíce tomatového protlaku
  • tymián
  • rozmarýn
  • česnek
  • máslo
  • mouka
  • velkolistá petržel
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • olej

 

Postup přípravy:

Maso si nakrájíme na kostky, okořeníme a z prudka orestujeme na oleji, vyjmeme z hrnce, vložíme slaninu nakrájenou na nudličky orestujeme. Přidáme mrkev, celer, cibuli a česnek vše orestujeme na slanině a přidáme tomatový protlak.

Zalijeme vínem a necháme svařit na polovinu. Podlijeme vývarem a vložíme maso zpět do kastrolu. Dusíme v troubě pod pokličkou podle typu trouby na 160-180C. Průběžně kontrolujeme zdali je maso měkké a dusíme pomalu podle kvality masa cca 2-3 hodiny.

Po uvaření masa vyjmeme z kastrolu a omáčku přecedíme, podle potřeby zahustíme francouzským máslem, necháme provařit a podáváme.

Jako příloha se hodí nový brambor, kořenová zelenina a malá cibulka.

 

Poslechněte si celý pořad na téma "Paříž".

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme