Vyhledávání
Hovězí po burgundsku
Maso si nakrájíme na kostky, okořeníme a z prudka orestujeme na oleji.
Potřebné suroviny:
- 1 kg hovězího masa zadního
- 1 ks větší mrkev
- 1 ks řapíkatého celeru
- 100 g celeru bulvy
- 1 ks cibule
- 1 láhev kvalitního červeného vína, nejlépe Burgundského
- 100 g slaniny
- 100 g žampióny
- 500 ml silného hovězího vývaru
- 1 polévková lžíce tomatového protlaku
- tymián
- rozmarýn
- česnek
- máslo
- mouka
- velkolistá petržel
- bobkový list
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy:
Maso si nakrájíme na kostky, okořeníme a z prudka orestujeme na oleji, vyjmeme z hrnce, vložíme slaninu nakrájenou na nudličky orestujeme. Přidáme mrkev, celer, cibuli a česnek vše orestujeme na slanině a přidáme tomatový protlak.
Zalijeme vínem a necháme svařit na polovinu. Podlijeme vývarem a vložíme maso zpět do kastrolu. Dusíme v troubě pod pokličkou podle typu trouby na 160-180C. Průběžně kontrolujeme zdali je maso měkké a dusíme pomalu podle kvality masa cca 2-3 hodiny.
Po uvaření masa vyjmeme z kastrolu a omáčku přecedíme, podle potřeby zahustíme francouzským máslem, necháme provařit a podáváme.
Jako příloha se hodí nový brambor, kořenová zelenina a malá cibulka.
Poslechněte si celý pořad na téma "Paříž".