Jablkový koláč s pistáciemi

15. ledna 2011·Jídlo a pití·Redakce

Troubu předehřejte na 180 °C.

Potřebné suroviny:

200 g hladké mouky

100 ml crème frâiche nebo zakysané smetany s vysokým obsahem tuku

50 g másla

40 g přírodního krupicového cukru

3 jablka

1 pomeranč, nejlépe v biokvalitě nebo pečlivě omytý

2 středně velká vejce

50 g vyloupaných pistácií

100 ml smetany ke šlehání

100 ml mléka

2 lžíce medu

1/2 lžičky mletého kardamomu

1 lžíce maizeny

 

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, smetanu, máslo a cukr dejte do mísy a vypracujte na hladké těsto, nejlépe elektrickým hnětačem. Vyložte jím podlouhlou formu nebo vyválejte na velikost poloviny plechu a trochu zdvihněte okraje. Spodní díl těsta
několikrát propíchněte vidličkou, vložte do trouby a korpus asi čtvrt hodiny předpékejte.

Jablka nakrájejte na čtvrtiny a vykrojte jim jaderník. Jablka nastrouhejte nahrubo, z pomeranče ostrouhejte kůru. Nastrouhaná jablka
promíchejte s vejci, lžicí pomerančové kůry, pistáciemi, smetanou, mlékem, medem, kardamomem a škrobem. Naplňte korpus (máte-li pečený na plechu, vytvarujte z alobalu okraj, aby se náplň neroztékala) nebo náplní potřete placku z těsta. Pečte ještě asi 40 minut, až náplň zpevní a těsto zezlátne.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme