Vyhledávání
Jablkový koláč s pistáciemi
Troubu předehřejte na 180 °C.
Potřebné suroviny:
200 g hladké mouky
100 ml crème frâiche nebo zakysané smetany s vysokým obsahem tuku
50 g másla
40 g přírodního krupicového cukru
3 jablka
1 pomeranč, nejlépe v biokvalitě nebo pečlivě omytý
2 středně velká vejce
50 g vyloupaných pistácií
100 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
2 lžíce medu
1/2 lžičky mletého kardamomu
1 lžíce maizeny
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, smetanu, máslo a cukr dejte do mísy a vypracujte na hladké těsto, nejlépe elektrickým hnětačem. Vyložte jím podlouhlou formu nebo vyválejte na velikost poloviny plechu a trochu zdvihněte okraje. Spodní díl těsta
několikrát propíchněte vidličkou, vložte do trouby a korpus asi čtvrt hodiny předpékejte.
Jablka nakrájejte na čtvrtiny a vykrojte jim jaderník. Jablka nastrouhejte nahrubo, z pomeranče ostrouhejte kůru. Nastrouhaná jablka
promíchejte s vejci, lžicí pomerančové kůry, pistáciemi, smetanou, mlékem, medem, kardamomem a škrobem. Naplňte korpus (máte-li pečený na plechu, vytvarujte z alobalu okraj, aby se náplň neroztékala) nebo náplní potřete placku z těsta. Pečte ještě asi 40 minut, až náplň zpevní a těsto zezlátne.