Kančí kýta na smetaně s perníkovými knedlíky

27. listopadu 2010·Jídlo a pití·Redakce

Očištěné maso prošpikujte klínky slaniny a osolte ho. Ve velkém pekáči na másle osmažte kořenovou zeleninu

Potřebné suroviny:

1 kg odleželé kančí kýty nebo plecka

150 g slaniny, nakrájené na klínky

sůl

kůra z 1/2 citronu

300 g kořenové zeleniny, pokrájené na kostičky

150 g másla

2 cibule, nakrájené na čtvrtky

200 ml suchého červeného vína

1 lžíce plnotučné hořčice

250 ml plnotučného mléka nebo smetany

2 lžíce krupicového cukru

po 5 kuličkách celého pepře, jalovce a nového koření

Na knedlíky:

asi 300 g polohrubé mouky

15 rumových perníčků, nastrouhaných

hrst sušených švestek a meruněk, pokrájených

2 lžičky perníkového koření

200 ml mléka

1 vejce

4 až 5 rohlíků z předchozího dne, nakrájených na kostičky

 

Postup přípravy:

Očištěné maso prošpikujte klínky slaniny a osolte ho. Ve velkém pekáči na másle osmažte kořenovou zeleninu a cibuli. Na základ vložte maso a ze všech stran ho prudce osmažte, aby se zatáhlo. Zalijte ho vínem a stejným množstvím vody, přidejte citronouvou kůru a pečte zakryté v troubě předehřáté na 150 °C, až maso změkne. Maso vyjměte a nechte stranou.

Ze základu odstraňte koření. Do vypečené šťávy přidejte hořčici a vše důkladně rozmělněte tyčovým mixérem. V kastrůlku nechte zkaramelizovat cukr. Horký karamel zalijte mlékem a směs vlijte do rozmixovaného základu. Ještě chvíli povařte.

Mouku, perníčky, sušené ovoce a koření spolu promíchejte. Vlijte mléko s lehce prošlehaným vejcem a promíchejte v řidší těsto. Přidejte kostičky rohlíků, tvořte knedlíky o velikosti asi tenisového míčku. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut.

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme