Vyhledávání
Kančí kýta na smetaně s perníkovými knedlíky
Očištěné maso prošpikujte klínky slaniny a osolte ho. Ve velkém pekáči na másle osmažte kořenovou zeleninu
Potřebné suroviny:
1 kg odleželé kančí kýty nebo plecka
150 g slaniny, nakrájené na klínky
sůl
kůra z 1/2 citronu
300 g kořenové zeleniny, pokrájené na kostičky
150 g másla
2 cibule, nakrájené na čtvrtky
200 ml suchého červeného vína
1 lžíce plnotučné hořčice
250 ml plnotučného mléka nebo smetany
2 lžíce krupicového cukru
po 5 kuličkách celého pepře, jalovce a nového koření
Na knedlíky:
asi 300 g polohrubé mouky
15 rumových perníčků, nastrouhaných
hrst sušených švestek a meruněk, pokrájených
2 lžičky perníkového koření
200 ml mléka
1 vejce
4 až 5 rohlíků z předchozího dne, nakrájených na kostičky
Postup přípravy:
Očištěné maso prošpikujte klínky slaniny a osolte ho. Ve velkém pekáči na másle osmažte kořenovou zeleninu a cibuli. Na základ vložte maso a ze všech stran ho prudce osmažte, aby se zatáhlo. Zalijte ho vínem a stejným množstvím vody, přidejte citronouvou kůru a pečte zakryté v troubě předehřáté na 150 °C, až maso změkne. Maso vyjměte a nechte stranou.
Ze základu odstraňte koření. Do vypečené šťávy přidejte hořčici a vše důkladně rozmělněte tyčovým mixérem. V kastrůlku nechte zkaramelizovat cukr. Horký karamel zalijte mlékem a směs vlijte do rozmixovaného základu. Ještě chvíli povařte.
Mouku, perníčky, sušené ovoce a koření spolu promíchejte. Vlijte mléko s lehce prošlehaným vejcem a promíchejte v řidší těsto. Přidejte kostičky rohlíků, tvořte knedlíky o velikosti asi tenisového míčku. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut.