Kančí na šípkové omáčce

3. listopadu 2013·Jídlo a pití·Redakce

Nedělní specialitka

1 kg kančí kýty
1/2 kg kořenové zeleniny
olej

ocet, cukr, sůl
cibule
mleté divoké koření 
šípková marmeláda
skořice
20 dkg slaniny
citron

Kančí kýtu si nakrájíme na větší válečky a naložíme na ji na dva dny do nálevu z oleje, kořenové zeleniny a divokého koření .

V pekáčku si orestujeme  nakrájenou kořenovou zeleninu dozlatova, později přidáme cibuli. Vložíme maso, přidáme  mleté divoké koření (nové koření, celý pepř, jalovec, bobkový list). Dále přidáme 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat. Základ zalijeme 1 dcl octa a vývarem nebo vodou. Osolíme.  Pekáč přiklopíme a dáme na 1 hodinu do trouby na 200 st.

Vyndáme, maso dáme na stranu a šťávu rozmixujeme, přidáme citronovou šťávu, skořici a zahustíme šípkovou marmeládou. Na hotovou omáčku nalijeme osmahlou nakrájenou slaninu. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Knedlík:

400 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
sůl
1 vejce
250 ml mléka
2 housky

Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí. Promícháme, zalijeme mlékem, přidáme vejce a uhněteme těsto. Nakonec přimícháme   na kostičky nakrájené housky a necháme 5-8 minut odstát. Z těsta vyválíme dvě knedlíkové šišky, vložíme je do vroucí osolené vody a vařečkou nadzvedneme ode dna. Vaříme 20 minut, po 10 minutách otočíme. Uvařené knedlíky nakrájíme na plátky.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme