Vyhledávání
Kapustová sekaná pečeně
Kapustu omyjte a odstraňte z ní tvrdé, rozvětvené listy.
Potřebné suroviny:
750 g kapusty
špetka majoránky a saturejky
2 stroužky česneku
3 vejce + 1 bílek na potření
1 lžíce soli a čerstvě mletý pepř
po 2 lžících slunečnicového a olivového oleje + na vymazání pekáče
360 g strouhanky
4 vejce, uvařená natvrdo
Na bramborovou kaši:
1 a 1/2 kg brambor
1/2 hrnku mléka
sůl na dochucení
30 g másla + na osmažení cibulky
1 menší cibulka, pokrájená na kolečka
Postup přípravy:
Kapustu omyjte a odstraňte z ní tvrdé, rozvětvené listy. Odkrojte košťál, nakrájejte na čtvrtky a vložte do hrnce. Zalijte vodou a osolte a vařte asi 15 minut. Doměkka uvařenou kapustu vyndejte do mísy, zbavte ji co nejvíce vody a umelte ji na masovém mlýnku.
V míse k ní přidejte tři syrová vejce, pepř, majoránku, drhnutou, čerstvě nasušenou saturejku, prolisovaný česnek a oba druhy oleje.
Vše promíchejte a poté přidávejte podle potřeby strouhanku tak, aby vám vznikla hustší hmota. Přemístěte ji do tukem jemně vymazaného pekáče a rukou namočenou ve studené vodě ji uhlaďte. Doprostřed sekané zamáčkněte natvrdo uvařená vejce.
Povrch potřete rozšlehaným bílkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut, až hmota zpevní a na povrchu krásně zezlátne.
Zatímco se sekaná peče, připravte bramborovou kaši. Oloupané a na čtvrtky nakrájené brambory zalijte vodou, osolte a asi
15 minut vařte. Slijte a můžete je buď prolisovat na lisu na brambory, nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory a poté promíchat
s teplým mlékem a máslem. Nakonec si v kastrůlku na kousku másla osmažte cibulku, aby lehce zezlátla. Odstavte a nechte cibulku dojít.
Na talíř servírujte pokrájenou sekanou a bramborovou kaši dekorovanou zlatavou cibulkou.