Karamelové banány „FOSTER“

Banány podélně rozřízněte a pak překrojte napříč na poloviny.

Potřebné suroviny:

4 banány

120 g másla

110 g tmavého krupicového cukru

hrst piniových, pekanových nebo jiných ořechů či mandlí

120 ml rumu nebo banánového likéru

skořice mletá

případně oříšky nebo mandle na posypání

vanilková zmrzlina k podávání

 

Postup přípravy:

Banány podélně rozřízněte a pak překrojte napříč na poloviny. Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte cukr a upražte na hustý, středně tmavý karamel. Do pánve vložte banány a ořechy. Zlehka opečte, zalijte rumem nebo likérem, výpary opatrně zapalte pomocí dlouhé sirky (ruce si chraňte chňapkou). Pánví několikrát potřeste, přikryjte, abyste uhasili plamínky. Flambované banány ihned
podávejte se zmrzlinou.

KNOW-HOW Flambování je vyspělá technika, která využívá hořlavosti alkoholových výparů. Dodává pokrmům zajímavou, lehce
karamelizovanou příchuť a chuť vzbuzující efektní „připečený" vzhled. Neworleanská klasika, banány Foster, vznikla roku 1951 ve slovutném tamním restaurantu Brennan’s, založeném roku 1946. Recept vytvořil šéfkuchař Paul Blangé a pojmenoval ho na počest přítele majitele restaurace Owena Brennana, policejního komisaře Richarda Fostera.