Kouhout na víně

15. září 2013·Jídlo a pití·Redakce

Nedělní oběd ve francouzském stylu

½ kohouta
1 l červeného vína
50 g špeku
10 žampionů 
5 šalotek
3 stroužky česneku
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla
2 bobkové listy 
2 plátky citrónu
čerstvá petržel 
tymián, rozmarýn
lžička cukru
sůl, pepř

 Příloha:
½ kg brambor
3 jarní cibulky
2 lžíce másla
strouhanka, sůl

Dvě lžíce másla rozpustíme v hrnci, přidáme rozčtvrcenou šalotku, proužky špeku, přepůlené žampiony a 5 minut restujeme, poté směs vyndáme. Porce kohouta osolíme, poprášíme moukou a opékáme na másle. Přidáme česnek, bobkové listy, citrón, svázanou petržel s tymiánem a rozmarýnem, zalijeme vínem, osolíme. Přiklopíme, zavaříme a po ½ hodině dáme do trouby na 130 °C a pečeme 1,5 až 2 hodiny.
Poté kohouta vytáhneme, přidáme směs a pečeme ještě 10 – 15 minut.

Brambory uvaříme a rozmačkáme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibulku a necháme změknout. Směs vmícháme do brambor. Na másle osmažíme strouhanku dozlatova a posypeme jí šťouchané brambory.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme