Vyhledávání
Krémová rybí polévka
Nejprve povařte rybí maso, případně hlavy a vnitřnosti v mírně osolené vodě asi 20 minut mírným varem.
Potřebné suroviny:
2-3 filátka z bělomasé ryby, případně hlavy a vnitřnosti
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
kelímek 12% smetany
sůl a drcený bílý a černý pepř na dochucení
1 lžíce másla
2 vejce
muškátový oříšek
2 lžíce smetany
hrst strouhanky
případně trocha mouky na knedlíčky
vařená mrkev, ozdobně vykrojená, na doplnění
Postup přípravy:
Nejprve povařte rybí maso, případně hlavy a vnitřnosti v mírně osolené vodě asi 20 minut mírným varem. Vývar sceďte a masorozdělte na vločky. Uchovejte stranou. V hrnci rozehřejte máslo, a jakmile začne pěnit, poprašte moukou a promíchejte. Ihned zalijte studenou smetanou, prošlehejte, vlijte vychladlý rybí vývar (1,5 l) a asi 15 minut povařte. Mezitím si z másla utřeného se žloutky, koření, smetany, strouhanky a sněhu, ušlehaného z bílků, připravte malé knedlíčky; tvarujte je rukou smočenou ve studené vodě a ihned zavařujte do polévky. Společně povařte ještě asi 5 minut. Ke konci varu přidejte do polévky vločky rybího masa a mrkev. Je-li třeba, dochuťte solí a drceným pepřem. Podávat můžete i s čerstvým či osmaženým bílým pečivem.