Krémová rybí polévka

25. prosince 2010·Jídlo a pití·Redakce

Nejprve povařte rybí maso, případně hlavy a vnitřnosti v mírně osolené vodě asi 20 minut mírným varem.

Potřebné suroviny:

2-3 filátka z bělomasé ryby, případně hlavy a vnitřnosti

2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

kelímek 12% smetany

sůl a drcený bílý a černý pepř na dochucení

1 lžíce másla

2 vejce

muškátový oříšek

2 lžíce smetany

hrst strouhanky

případně trocha mouky na knedlíčky

vařená mrkev, ozdobně vykrojená, na doplnění

 

Postup přípravy:

Nejprve povařte rybí maso, případně hlavy a vnitřnosti v mírně osolené vodě asi 20 minut mírným varem. Vývar sceďte a masorozdělte na vločky. Uchovejte stranou. V hrnci rozehřejte máslo, a jakmile začne pěnit, poprašte moukou a promíchejte. Ihned zalijte studenou smetanou, prošlehejte, vlijte vychladlý rybí vývar (1,5 l) a asi 15 minut povařte. Mezitím si z másla utřeného se žloutky, koření, smetany, strouhanky a sněhu, ušlehaného z bílků, připravte malé knedlíčky; tvarujte je rukou smočenou ve studené vodě a ihned zavařujte do polévky. Společně povařte ještě asi 5 minut. Ke konci varu přidejte do polévky vločky rybího masa a mrkev. Je-li třeba, dochuťte solí a drceným pepřem. Podávat můžete i s čerstvým či osmaženým bílým pečivem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme