Kynuté bramborové lívance

12. března 2011·Jídlo a pití·Redakce

Ve vlažném oslazeném mléce nechte vykynout droždí.

Potřebné suroviny:

500 g brambor, den předem uvařených ve slupce, oloupaných

180 g hladké mouky, špetka soli

30 g moučkového cukru

1 vejce

500 ml mléka

10 g sušeného droždí

kvalitní zavařenina na potření

tvrdý tvaroh na posypání

 

Postup přípravy:

Ve vlažném oslazeném mléce nechte vykynout droždí. Brambory najemno nastrouhejte či prolisujte, přidejte mouku, sůl, vejce,  cukr, zkvašené droždí a vlažné mléko a vypracujte hebké těsto. Nechte je asi hodinu zakryté utěrkou kynout.

Lívance pečte pomalu, na pánvi s nepřilnavým povrchem nebo dietněji na plechu pokrytém pečicím papírem, po obou stranách. Poté je mažte zavařeninou nebo povidly a sypte nastrouhaným tvarohem. Můžete je podávat i naslano.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme