Lotrinský vaječný koláč (Quiche Lorraine)

2. dubna 2011·Jídlo a pití·Redakce

Do mísy prosejte mouku, přidejte máslo a směs promněte mezi prsty, až vypadá jako jemná drobenka.

Potřebné suroviny:

Na těsto:

  • 125 g hladké mouky
  • 60 g másla

Na náplň:

  • 30 g másla
  • 1 cibule, najemno nasekaná
  • 175 g nevyuzené prorostlejší slaniny,
  • bez kůže, nakrájené na kostičky
  • 125 g gruyerského sýra
  • 250 ml sladké smetany
  • 2 vejce, prošlehaná
  • sůl a pepř
  • polníček na ozdobu

 

Postup přípravy:

Do mísy prosejte mouku, přidejte máslo a směs promněte mezi prsty, až vypadá jako jemná drobenka. Přilijte asi 2 lžíce vody a vytvořte měkké, ale nelepivé těsto. Zabalte jej do fólie a dejte asi na 30 minut do ledničky.

Těsto pak rozválejte na moukou poprášeném vále a vyložte jím pečicí formu. Propíchejte je vidličkou, překryjte pečicím papírem a vysypte fazolemi nebo keramickými korálky. Pečte 15 až 20 minut v troubě rozpálené na 220 °C. Na posledních 10 minut odstraňte
fazole i s papírem. (Fazole nevyhazujte, poslouží tomuto účelu vícekrát).

Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a slaninu, zvolna smažte dozlatova a dokřupava.

Směsí cibule a slaniny naplňte korpus a zasypte strouhaným sýrem. Vejce rozšlehejte se smetanou, osolte a opeřete. Směs nalijte do korpusu.

Snižte teplotu trouby na 180 °C, vložte koláč a pečte ještě asi 25 až 30 minut. Náplň by měla být dozlatova upečená a pevná. Koláč podávejte teplý či studený.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme