Vyhledávání
Lotrinský vaječný koláč (Quiche Lorraine)
Do mísy prosejte mouku, přidejte máslo a směs promněte mezi prsty, až vypadá jako jemná drobenka.
Potřebné suroviny:
Na těsto:
- 125 g hladké mouky
- 60 g másla
Na náplň:
- 30 g másla
- 1 cibule, najemno nasekaná
- 175 g nevyuzené prorostlejší slaniny,
- bez kůže, nakrájené na kostičky
- 125 g gruyerského sýra
- 250 ml sladké smetany
- 2 vejce, prošlehaná
- sůl a pepř
- polníček na ozdobu
Postup přípravy:
Do mísy prosejte mouku, přidejte máslo a směs promněte mezi prsty, až vypadá jako jemná drobenka. Přilijte asi 2 lžíce vody a vytvořte měkké, ale nelepivé těsto. Zabalte jej do fólie a dejte asi na 30 minut do ledničky.
Těsto pak rozválejte na moukou poprášeném vále a vyložte jím pečicí formu. Propíchejte je vidličkou, překryjte pečicím papírem a vysypte fazolemi nebo keramickými korálky. Pečte 15 až 20 minut v troubě rozpálené na 220 °C. Na posledních 10 minut odstraňte
fazole i s papírem. (Fazole nevyhazujte, poslouží tomuto účelu vícekrát).
Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a slaninu, zvolna smažte dozlatova a dokřupava.
Směsí cibule a slaniny naplňte korpus a zasypte strouhaným sýrem. Vejce rozšlehejte se smetanou, osolte a opeřete. Směs nalijte do korpusu.
Snižte teplotu trouby na 180 °C, vložte koláč a pečte ještě asi 25 až 30 minut. Náplň by měla být dozlatova upečená a pevná. Koláč podávejte teplý či studený.