Marinované králičí řízky

Jemné a lehké králičí maso získá v marinádě velmi lahodnou chuť a krásně zvláční. Výsledek: šťavnatý poklad ve zlatavém obalu.

NA 4 PORCE

Příprava: 15 minut + 2-24 hodin marinování + 15 minut smažení

* 400–500 g vykostěných králičích stehen (řízků), omytých
* a osušených
* sůl na dochucení
* 50 g polohrubé mouky
* 100 g strouhanky
* 2 vejce, rozšlehaná
* 4 plátky citronu na ozdobu
* rostlinný olej na smažení

Na marinádu:
* 2 malé cibule, jemně nasekané
* 3 stroužky česneku, prolisované
* 1/4 lžičky mletého pepře
* špetku citronového pepře (např. zn. Kotányi)
* 1/2 lžičky mletého rozmarýnu
* šťávu z půlky většího citronu
* 1 lžíci bílého vína

Houby nakrájejte na silné plátky, slaninu a očištěný pórek na jemné proužky. Opečte na oleji, až je slanina křupavá. Maso nakrájejte nebo nasekejte na drobné kousky a dejte do mísy. Směs z pánve vyjměte děrovanou naběračkou, aby nebyla příliš olejnatá, a přidejte k masu. Spojte s pomazánkovým máslem a lučinou, majonézou, osolte a opepřete, případně okořeňte podle chuti (česnekem či paprikou). Chlebu odřízněte vršek – získáte tak pokličku – a vnitřek vydlabejte. Dutinu naplňte směsí, zabalte ho do alobalu a nechte v chladu, zatížený třeba kastrolem, aby se trochu slisoval. Podávejte při pokojové teplotě, nakrájený na řezy, nejlépe s lehkým zeleným salátem.