Vyhledávání
Mrkvový cheesecake
Nejprve si připravte korpus. Troubu předehřejte na 180 °C.
Potřebné suroviny:
Na korpus:
- 1/2 šálku opražených vlašských ořechů
- 200 g celozrných sušenek, najemno rozdrcených
- 4 lžíce másla, rozpuštěného
- 3 lžíce přírodního hnědého cukru
- 1/4 lžičky soli
Na náplň:
- 1 lžíce másla
- 2 středně velké mrkve, najemno nastrouhané
- 300 g cukru
- 1 kg měkkého tvarohu (ne z vaničky)
- 4 velká vejce, v pokojové teplotě
- 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička čerstvě strouhaného zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy:
Nejprve si připravte korpus. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy najemno nastrouhejte. V míse je smíchejte, přidejte sušenky, vmíchejte máslo, cukr a sůl.
Sušenkovou směs namačkejte na dno formy. Pečte asi 15 minut, až okraje zezlátnou. Nechte vychladnout na mřížce. Teplotu v troubě stáhněte na 160 °C.
Na náplň rozehřejte na středním plameni v kastrole s nepřilnavým povrchem máslo. Přidejte mrkve a třetinu cukru a vařte asi 3 až 4 minuty, až mrkve změknou. Přelijte do mísy a nechte vychladnout.
Tvaroh se zbylým cukrem dohladka vyšlehejte ručním šlehačem. Postupně přidávejte vejce. Pak přidejte mrkve i s vzniklou šťávou, muškátový oříšek, skořici, zázvor, sůl a vanilkový extrakt. Šlehejte, až vznikne kompaktní hmota. Vlijte na korpus.
Formu vložte do pekáče s horkou vodou sahající do půlky formy s koláčem a pečte 80 až 90 minut. Dejte vychladit minimálně na 6 hodin do ledničky (nejlépe přes noc). Ozdobte marcipánovými mrkvičkami a podávejte.